*Türkkan; “Bulgaristan’ın mülteci akınını karşı Türkiye sınırında tel duvarı büyütme kararı Istrancalar’ın yaban yaşamı için büyük tehdit oluşturuyor” dedi.
HABER MERKEZİ
Bulgaristan topraklarına kaçak olarak giriş yapan Suriyeli sığınmacı göçmenleri önlemek için Türkiye ile sınır olan bölgeye 32 Kilometre tel duvar inşa etti. İnşa edilen tel duvarlara 146 Kilometre daha uzatma kararı alınmasının ardından çevreciler bu duvarların yaban yaşamını yok edeceği endişesi taşıdıklarını söylediler.
Cameron ‘örnek’ göstermişti
Başbakanlık görevini bırakan eski İngiltere Başbakanı David Cameron, geçen yıl Bulgaristan’a yaptığı resmi ziyarette sınırdaki dikenli tel duvarı yerinde incelemişti. Cameron Bulgaristan’ın, mülteci akınına karşı AB sınırının nasıl korunması konusunda “örnek teşkil ettiğini” söylemişti.
Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Seyfi Meriç ise yaptığı açıklamada; “Ortak hayatı paylaşan yabani hayvanların bir bölümü Bulgaristan, bir bölümü Türkiye tarafında kalacak. Türler tehlikede. Sınır bölgesinde yaşayan Bulgarların da tepkili olduğunu biliyoruz” dedi.
*“Istrancalar’ı ikiye ayıracak”
Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkanı Nusret Türkkan ise; “Bulgaristan Türkiye sınırında tel duvarı büyütme kararı sadece Suriyeli göçmenleri etkilemekle kalmayacak Istrancalar’daki yaban yaşamı da yok edecek” dedi. Nusret Türkkan yaptığı açıklamada; “Bulgaristan 2013 yılının Kasım ayında Türkiye ile sınırına inşa etmeye başladığı duvarın 32 Km’lik ilk kısmını geçen eylül ayında bitirdi. Sofya yönetimi sınırındaki bu duvarı 146 km daha uzatma kararını aldı. Duvarın sınırın ormanlık alanlarını içine geçerek Istrancaları ikiye ayırması bekleniyor. Bulgaristan hükümeti mültecileri göçmenleri duvarla ile durdurma girişimi pek etkili olmayacağı gibi engellemekle kalmayacak. Aynı zamanda yaban yaşamı yok edecek Istrancalardaki yaban yaşamı Türkiye ve Bulgaristan arasında sürekli geçiş halinde.
*“Yazın Bulgaristan’da Kışın Türkiye’de”
Yaban hayvanları yazın Bulgaristan tarafına kışında Türkiye tarafına geçiş yaparak besin ve üreme zinciri oluşturmuşlardır. Özelikle Türkiye tarafındaki Istrancalar kesimi yaban yaşamı çok etkilenecektir. Sınır hattında geyik, karaca, kızıl sincap, yaban kedisi kurt tilki çakal ve ağaç sansarı gibi birçok yabani hayvan yaşıyor. Tel hattı duvarı nedeniyle bazı türlerin yok olma riskiyle bile karşı karşıya kalabilir. Köylüler Jiletlerle sarılmış tellerde birçok hayvanın takılarak öldüğünü söylüyor. Türk yetkilileri, Kırklareli’nde yapılan peryodik sınır protokolünde özelikle yaban hayatın etkileneceği bilgisini Bulgaristan hükümetine bildirildiğini söylediler. Sofya’nın da Bulgaristan topraklarına kaçak olarak giriş yapan mülteci sığınmacıları durdurmak için inşa ettiği 32 km tel duvarı 146 km daha uzatma kararı, Avrupa’yı memnun ederek Schengen’i garanti altına almak amacında olduğu söyleniyor” dedi.