*iğneada – Kıyıköy- arasında vatandaşların ölü Yunus Balıkları gördüklerini bildirmelerinin ardından çevreciler araştırmalara başladılar.
HABER MERKEZİ
Kıyıköy-İğneada arasında vatandaşların sürekli orak ölü Yunus gördüklerini bildirmelerinin ardından çevreciler konu ile ilgili araştırma yapmaya başladılar. Çevrecilerin ihbarının yanı sıra Zornitsa Zaharieva Balkan Yaban Hayatı Derneği Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) na bir mail göndererek Bulgaristan’ın güney kumsallarında kayıtlı olarak 60 kadar Yunus Balığı ölüsünün rastlandığını bildirdi. Bulgaristan ile sahil sınırı olan Türkiye’deki durum hakkında bilgi istediler. Çevreciler konu ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğüne görüş sorulduğunu ve bu konu ile ilgili İl Müdürlüğünden verilen cevapta; “ Böyle bir duruma rastlanmamıştır” denildiğini açıkladılar. Çevreciler ayrıca konuyu Bimer üzerinden yazdıklarını ancak şimdilik bir cevap gelmediğini söyleyerek konunun sonuna kadar araştırılacağını belirttiler.
Yaşanan bu gelişmeler sonrasında bir açıklama yapan DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan; “Son günlerde Batı Karadeniz’de özellikle Istrancalar’ın kıyı şeridi sahillerinin de görülen Yunus ölümlerinin başlıca nedeninin Karadeniz’deki “Dip uzatma ağları olarak nitelenen ağlarının suyun altında bir duvar gibi durması nedeniyle, ağlara takılan Yunuslar yüzeye çıkıp hava alamadıkları için boğularak ölüyorlar. Yunusların periyodik olarak su yüzüne çıkarak hava almaları gerekiyor. Ağlarda Balıkçılar tarafından ölü bulunan Yunusların denize atıldığını ve kısa süre sonra sahile vurdukları görülmektedir.
Diğer bir nedende Karadeniz’de günden güne artan kirliliğin yanı sıra balıkların ve diğer Deniz Canlıların doğal yaşam ortamını bozulması ile Karadeniz’in Eko sistemindeki değişiklikleri yunusları büyük ölçüde etkiliyor. Mevcut deniz meraların koruma statüsü olmaması, yanlış ve aşarı avlanmaya bağlı besin kaynakları azalan Yunuslar, hastalıklara karşı daha dayanaksız kalarak travma geçiriyorlar ya da tamamen aç kalarak yaşamlarını yitiriyorlar. Karadeniz’de bu nedenle büyük miktarda yunus ölüyor. Ölümler daha çok yavru Yunuslarda yüksek miktarda gelişiyor.
Önlem olarak Karadeniz’in Deniz Çayırları denilen sahaları koruma statüsü ilan edilmesi yanında avlanma sahaların belirlenerek İğneada koyu için acilen bu tedbirlerin alınması gereklidir. Yunus ölümlerini önlemek için bütün dünyada kullanılan “Pingers” adlı cihazın Karadeniz’de de balıkçıların kullanılmasının gerektiği, Balık ağlarına yerleştirilen cihazın çıkardığı sesler ve gönderdiği sinyallerle Yunusları uyardığını ve yüzde 77-90 arasında başarılı olduğu bilinmektedir.
Karadeniz’de cetacea takımına ait üç tür yaşıyor, bunlar; Mutur, Afalina ve Tırtak. Ortalama 40 metre boyunda bir Gırgır teknesinin sadece bir seferde en az 4 ila 6 ton Hamsi avlarken, bir Yunus bir günde kendi ağırlığının ortalama yüzde 2 ila 5’i kadar balık avlar, 3 kilo ile 7.5 kilo arasında değişir, o da ancak bulursa.
Karadeniz’de 1970’lerde 26 ticari öneme sahip balık varken, bu sayı bugün 6’ya düşmüştür. Besin zincirinin en tepesindeki Yunuslar ekosistemin sağlığı konusunda gösterge türlerdir. Yunusların azalması sürdürülebilir fakat Balıkçılığa ve tüm ekosisteme zarar verir, ayrıca yunuslar daha çok yaşlı ve hasta balıkları yedikleri için, balık popülasyonlarının hastalanmasını azaltır ve üreme başarılarını arttırır” dedi.