Ana Sayfa Gündem 18 Nisan 2017 866 Görüntüleme

Yerel atalık tohumlar Trakya çiftçisiyle buluşuyor

SlowFood Trakya Lideri Ali Çakır; “Bahar ayının gelmesiyle birlikte ekim-dikim zamanı geldi. SlowFoood Trakya olarak Trakya Bölgesi’nde kaybolmaya başlayan yerel atalık tohumlarımızın tekrar canlanması için çalışıyoruz” dedi.

HABER MERKEZİ

SlowFood Trakya tarafından Trakya’nın ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinden toplanarak çoğaltılan yerel atalık tohumlar Trakya çiftçisiyle buluşuyor. SlowFood Trakya Lideri Ali Çakır konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Bahar ayının gelmesiyle birlikte ekim-dikim zamanı geldi. SlowFoood Trakya olarak Trakya Bölgesi’nde kaybolmaya başlayan yerel atalık tohumlarımızın tekrar canlanması için çalışıyoruz. Bunun için ilk adımı geçen sene atmıştık. Trakya’da ilk defa “Trakya Tohum Takas Şenliği” düzenlemiştik. Bu çerçevede ikinci çalışmamız yerel tohum çeşidi toplamaktı. 1 yıl boyuncu Trakya’da birçok köy ile temasa geçtik. Köylerde kalan tek tük tohumları gönüllüler sayesinde topladık. Sayı çok olmakla birlikte birkaçının adını vermek istiyorum.

*“Ulaşabildiğimiz her yerden tohum aldık”

Örneğin Tekirdağ’da Kılavuzlu ve Karacakılavuz köylerinden, Edirne’de Necatiye Köyü’nden, Kırklareli’de Deveçatağı, Ahlatlı Köyleri’nden tohumlar aldık. Bunun dışında Türkiye’nin farklı noktalarında düzenlenen Tohum Takasa etkinliklerine katıldık. Bu ekinliklerde tohum takası yaparak farklı tohumlar edindik. İş ya da gezi amaçlı gittiğimiz yerlerden de tohumlar aldık. Rize’den, Çorum’da, Kuşadası’ndan kısacası ulaşabildiğimiz her yerden tohumlar topladık.

*“Tohumları toprakla buluşturma zamanı geldi”

Topladığımız bu tohumları artık toprakla buluşturma zamanı geldi. Amacımız bu sene ekeceğimiz tohumlardan yeni tohumlar elde etmek. Elde edeceğimiz tohumları da yeni üreticilere ulaştırmak. Bu sayede elden ele kolektif bir çalışmayla tüm Trakya’ya atalık yerel tohumların yayılmasını hedefliyoruz. Bu hedeflerimiz doğrultusunda tohum çoğaltılması için destek veren gönüllülerin köylerini pilot bölge seçtik. Bunlar Kırklareli’nde Deveçatağı ve Armağan Köyü, Tekirdağ’da ise Kılavuzlu Köyü’dür. Bu köylerde ekilen tohumlar seneye tüm Trakya’ya yayılacak. Ayrıca bireysel olarak tohum isteyenlere karşılığında seneye bize tohum vermek ve çevresine yaymak koşuluyla tohum veriyoruz. Bu halkada yer almak isteyen gönüllüler bize ulaşabilirler” ifadelerini kullandı. (Gülcan Kutlu)

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Emniyetten üst düzey tedbir

Emniyetten üst düzey tedbir

Tema Tasarım | Osgaka.com