Ana Sayfa Gündem 16 Mayıs 2017 787 Görüntüleme

İğneada sahilinde bir ölü Yunus vakası daha

HABER MERKEZİ

İğneada’nın Beğendik Köyü kıyı sahil şeridinde yaklaşık 3 Metre büyüklüğünde, 350 Kilo ağırlığındaki Afalina Cinsi olduğu tahmin edilen Yunus Balığı karaya vurmuş bir şekilde bulundu.

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkan’ı Nusret Türkkan son zamanlardaki Yunusların sıkça karaya vurmasının kendilerini endişelendirdiğini söyledi. İğneada Sahillerinde yunus ölümlerinin ardı arkası kesilmediğini ifade eden Başkan Nusret Türkkan 2016’nın yaz başlangıcından bu yana Karadeniz sahillerinde sıklıkla ölü Yunuslara rastlandığına dikkat çekti.

Başkan Türkkan açıklamasının devamında; “Kırklareli İğneada sahilinde 350 Kg 3 metre boyunda Dev Afalina ( Balık Çobanı) yunus ölüsü kıyıya vurmuş olarak bulunması ile Son günlerde Batı Karadeniz’de özellikle Istrancalar’ın kıyı şeridi sahillerinin de görülen yunus ölümlerinin artması endişe sinyalleri. Karadeniz’in Deniz Çayırlarında yaşanan ekolojik tahribatın belirtileri mi ?

*“Yunusları büyük ölçüde etkiliyor”

Diğer bir nedende Karadeniz’de günden güne artan kirliliğin yanı sıra balıkların ve diğer deniz canlıların doğal yaşam ortamını bozulması ile Karadeniz’in Eko sistemindeki değişiklikleri yunusları büyük ölçüde etkiliyor. Karadeniz deki mevcut deniz meraların koruma statüsü olmaması, yanlış ve vahşi avlanmaya bağlı besin kaynakları azalan yunuslar, hastalıklara karşı daha dayanaksız kalarak travma geçiriyorlar ya da tamamen aç kalarak yaşamlarını yitiriyorlar. Karadeniz’de bu nedenle büyük miktarda yunus ölüyor. Ölümler daha çok yavru yunuslarda yüksek miktarda gelişirken.

*“Tehlikeli bir değişimin sinyallerini vermekte”

Son günlerde Balık Çobanı diye adlandırılan Afalina Yunusların da ölüm oranları artması ve sahillerde sık sık Afalina ölülerine rastlanması deniz çayırlarında tehlikeli bir değişimin sinyallerini vermektedir. Ölümlerin daha çok İğneada koyunda rastlanması işin bir başka boyutu. İğneada koyu civarı tüm Karadeniz’in en önemli Deniz Çayırlarındandır. Ülkemizde avlanan balığın yüzde 20 si İğneada Deniz Çayırlarında avlanmaktadır” dedi.

*“İhbarları takip ediyoruz”

Başkan Türkkan DAYKO Vakfı olarak aldıkları Yunus ölümleri ihbarını sürekli takip ettiklerini söyleyerek, İğneada sahilinde karaya vurmuş şekilde bulunan Afalina cinsi Yunus Balığından Veteriner hekim Güray Esen tarafından numune doku örnekleri alındığını belirtti. Başkan Türkkan; “Dayko Vakfı olarak aldığımız yunus ölümleri ihbarlarını sürekli takip ediyoruz. Yerinde gidip fotoğraflayıp veteriner hekim denetimde yunus ölüsünde pataolajik testler için derisinden numune alıyoruz. Aldığımız bu deri örneklerini İstanbul Üniversitesi- Deniz Ürünleri Fakültesine gönderiyoruz. Fakültenin Yunus ölümleri hakkındaki bilimsel çalışmalarına da katkı sunuyoruz” ifadelerini kullandı. (Gülcan Kutlu)

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com