Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu ‘Emekçilerin Kıdem Tazminatı’ ile ilgili emekçilerin kıdem tazminatını alması gerektiğine vurgu yaptığı bir açıklamada bulundu.
HABER MERKEZİ
Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “AKP hükümetinin ilgili bakanlarının yaptığı çalışmalarla, işçinin emekçinin gelecek güvencesi, alın teri ve emeğinin birikimi, 80 yıllık temel işçi hakkı olan kıdem tazminatlarının fona devredilmesi gündeme getirilmektedir. Milyonlarca çalışanı ve ailesini ilgilendiren kıdem tazminatının fona devri, kıdem tazminatının yok edilmesidir. AKP hükümetinin yaptığı çalışmalarda kıdem tazminatının bireysel fon sistemine dönüştürülmesi hedeflenmektedir. hükümet bunu işçilerin yararına bir uygulama olarak sunmakta, çalışanları yanıltmaktadır. Sosyal bir hukuk devletinin temel görevi, tüm emekçilerin, çalışanın, işçinin kıdem tazminatını güvence altına almaktır. Demokratik sosyal hukuk devletinden uzaklaşan AKP hükümeti ise, kıdem tazminatı yükümlülüğünden çeşitli yollarla, hile ile kaçınan işverenlerin üzerine gitmek yerine, işverenle birlikte olup emekçinin kıdem tazminatını yok etmek için çeşitli yollar aramaktadır.
*“Daha kolay işçi çıkarabilecekler”
Kıdem tazminatının doğrudan işveren tarafından ödenmesi yerine fona devredilmesi işten çıkarmaları kolaylaştıracak ve çalışanların iş güvencesine darbe vuracaktır. İşçi çıkarırken kıdem tazminatı ödemek gibi bir zorunluluğu kalmayan işveren daha kolay işçi çıkarabilecektir. 15 yıllık AKP hükümetleri artık emekçinin, çalışanın haklarını gasp etmekten vazgeçmeli, çalışanın emeğinin karşılığının verilmesini sağlayacak yasal tedbirleri ivedilikle almalıdır. Bir gün dahi çalışılsa kıdem tazminatının eksiksiz bir şekilde çalışana ödenmesi sağlanmalı, iflas nedeniyle ödenmeyen kıdem tazminatına devlet güvencesi getirilmeli, işverenin iflası halinde bankaların devletin değil, işçilerin alacaklarının ödenmesi için öncelik ve imtiyaz sağlanmalıdır. Kıdem tazminatı ödemeyen işverenlere ağır yaptırımlar getirilmeli, sendikalaşma önündeki engeller kaldırılmalı ve özgürce demokratik bir şekilde örgütlenen işçilerin haklarını savunabildiği bir ortam yaratılmalıdır” dedi.