Ana Sayfa Gündem 19 Eylül 2017 737 Görüntüleme

Uyuyan dev Alpullu Şeker Fabrikası uyandı

Vali Orhan Çiftçi; “Fabrikamızda 130 bin ton şeker pancarından 12 bin ton şeker, 30 bin ton pusa ile yaklaşık 6 bin ton da melas üretilerek Türkiye ekonomisine kazandırılacak” dedi.

HABER MERKEZİ

Babaeski İlçesine bağlı Alpullu Beldesinde bulunan ve 1926 yılında Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle üretime başlayan Alpullu Şeker Fabrikasının 15 Eylül 2017 Cuma günü, 4 yıl aradan sonra tekrar üretime başladı.

Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, 4 Yıl aradan sonra tekrar üretime başlayan Alpullu Şeker Fabrikası 92. Kampanya Dönemi Açılış Programında yaptığı konuşmada;  “Fabrikamızda 130 bin ton şeker pancarından 12 bin ton şeker, 30 bin ton pusa ile yaklaşık 6 bin ton da melas üretilerek Türkiye ekonomisine kazandırılacak. Bunun ekonomik getirisi de 100 milyondur. Bu bölgemiz için gerçekten çok önemlidir” dedi.

Ayrıca Vali Çiftçi; 104 köyden bin 175 çiftçinin 19 bin dekarlık alanda 130 bin ton pancar üretimi gerçekleştirerek fabrikanın yeniden üretime başladığını aktardı. Yeniden üretime başlayan Alpullu Şeker Fabrikasının Kırklareli’ne ve Ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını diledi.

*“Atatürk’ün kurduğu fabrika hepimizin”

Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Abdullah Kalenderoğlu açılışta yaptığı konuşmada, Fabrikada yeterli üretim olmadığı için 4 yıldır kapalı olduğunu ifade ederek şu şekilde konuştu;  “Fabrikamız yeterli pancar üretmediği için son 4 yıldır üretimde değildi. Bu nedenle 4 sene çalışmadığından topladığımız pancarları 1 sene Susurluk’a, 3 sene de Eskişehir’e göndermek zorunda kaldık. Çiftçilerimizin talepleri ve bölge milletvekillerimizin destekleriyle, değişen genel müdürümüzün bakış açısıyla çalışır hale getirmeye gayret ettik.

*“80 milyon lira zarar ettik”

2016 yılında şeker şirketi olarak 80 milyon lira zarar ettik. Bunun 19 milyonu Alpullu Şeker Fabrikasına aitti. Genel Müdürümüz ’zarar etseniz bile çalışacaksınız’ dedi. Atatürk’ün kurduğu fabrika hepimizin. Biz bu fabrikanın çalışmasını istiyoruz. Buraya bu fabrikayı çalıştırmak için geldik, herkese çok teşekkür ederim. Alpullu Türkiye’de ilk şeker üreten fabrikadır. 11 ay gibi kısa bir sürede kurulmuş ve üretime geçmiştir. 1933 yılında 328 bin tonla dünya birinci olmuş bir fabrikadır”

*“Bu fabrikadan daha iyi mücevher olamaz”
Açılış programına katılan CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, şeker fabrikasının özelleştirme kapsamında olduğunu söyledi. Sındır, Atatürk’ün mirasının özelleştirilmemesi gerektiğini savunarak; “Hani bir İzmir Marşı var. Ne diyoruz, İzmir’in dağlarında çiçekler açar, yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa. Adın yazılacak mücevher taşa. Aslında Mustafa Kemal’in adını öyle mücevher taşlara yazmaya gerek yok. Bu fabrikadan daha iyi mücevher olamaz, adı buraya yazıldı. Son 4 yıldır alım yapılamıyor, maalesef üretim yapılmıyor, 2008 yılı Kasım’ında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilmiş olan şekerin 25 fabrikasıyla birlikte 5 makine, 1 elektronik aygıt fabrikası, 1 tohum fabrikası ve şeker enstitüsü devroldu. Özelleşme Yüksek Kurulu’nun 21 Kasım 2016 aldığı kararla Türk Şeker’in özelleştirme işlemi 31 Aralık 2018 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor diye karar alındı. Açıldığı için biz coşku içerisinde ama Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda demokrasi kılıcı gibi olan bu fabrika özelleştirilecek. Çok rica ediyorum, nişasta bazlı şeker gibi Amerika, Brezilya, Arjantin’in GDO’lı mısırını ithal ederek, yapılan üretimde şeker yerine kendi emeğimizin değerlendirilmesi çok daha doğrudur” ifadelerini kullandı.

*“2018’de 10 milyon liralık yatırım yapılacak”

Ak Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ise açılışta yaptığı konuşmada 2018 yılında şeker fabrikasına 10 milyon liralık yatırım yapılacağını ifade ederek; “1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan fabrika, 11 ayda kurulmuştur. Hiçbir zaman hükümetler ve devletler üreticilerini yok etmek, üretimlerini sınırlamak gayesinde olamazlar. Ben pancar parasıyla okuyan bir kardeşinizim. Lise yıllarında herkes çay içerken, biz pancar toplardık. Oralardan gelen biri olarak fabrikanın yeniden çalışması için elimizden geleni yaptık. Türkiye’de şekerin üretimi açısından bir yol belirlenecektir. Bu ve diğer şeker fabrikaları 2000 yılında özelleştirme kapsamına alınmıştı. Allah’a şükür satılmamış, burada ortak bir bilinçle nasıl hayata geçirebiliriz ve devamlılığını sağlarız kısmında olmalıyız. Bu fabrikanın 91 yıl sonra yeniden üretime açılıyor olmasıdır. Alpullu şeker fabrikası için 2018 yılında 10 milyon 600 bin liralık yatırım bütçesi ayrıldı” şeklinde konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından, çiftçilerden pancar alımına başlanıldı. Bu yıl 490 personelin çalışacağı fabrikada.  130 ile 150 bin ton arasında pancar işlenerek Türkiye Ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor. (Gülcan Kutlu)

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com