Pınarhisar Kaymakamlığı öncülüğünde, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliğiyle birlikte Pınarhisar ilçe üreticilerine bölge için alternatif ürünleri tanıtmak, ürün çeşitliliğini genişletmek amacıyla Yalova, Sakarya ve Silivri güzergahlarını kapsayan bir gezi düzenlendi.
HABER MERKEZİ
Pınarhisar Kaymakamlığı öncülüğünde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Köylere Hizmet Götürme Birliğiyle birlikte Pınarhisar ilçe üreticilerine bölge için alternatif ürünleri tanıtmak, ürün çeşitliliğini genişletmek, bölgenin yerel ve ulusal bazda turizm potansiyelini ve üreticilerin refahını artırmak ayrıca mevcut üretim sezonu dışında kalan iş gücünün ekonomiye kazandırılması amacıyla bir gezi düzenlendi. Düzenlenen geziye İl Genel Meclis Üyesi, Ziraat Odası üyeleri, muhtarlar ve üreticilerden oluşan heyet katıldı. 16-18 Ekim tarihleri arasında Yalova, Sakarya ve Silivri güzergahları dahilinde planlanan gezi başarıyla gerçekleştirildi.
Gezinin ilk günü Altınova ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü, Altınova kaymakamlığı, Sermayecik köyünde çilek üretimi, Birsu gıda kivi depolama tesisi ve üretim bahçesi, Subaşı belediyesi göçmen müzesi, Garden A.Ş kümeleşme modeliyle çiçek üretimi, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Geofit bahçesi ziyaret edilip yetiştirme ve maliyetler konusunda bilgi alındı.
Gezinin Sapanca kısmında ise iç ve dış mekan süs bitkileri üreticileri, solucan gübresi üretim tesisi, Seymen Mantarcılık, Ev-Ce doğal ürünler, Sopeli doğal yaşam köyü gezilerek konular hakkında bilgileri yerinde gördüler.
Silivri programına Pınarhisar Kaymakamı Murat Eren ve Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da katıldı. Kaymakam Murat Eren ve Başkan Özcan Işıklar eşliğinde teşrifiyle Silivri Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi gezildi. Merkezde başta lavanta olmak üzere çeşitli tıbbı ve aromatik bitkiler hakkında bilgi alınarak üretim parselleri ve distilasyon merkezi incelendi.
*Sermayecik köyü gezisi
Pınarhisar Kaymakamlığından Yalova, Sakarya ve Silivri güzergahlarında gerçekleşen geziler ile ilgili şu bilgilere yer verildi; “Sermayecik Samanlı dağları eteğinde Altınova ilçe merkezine 21km, Yalova il merkezine 41km mesafede 550 metre rakımlı bir köydür. Sermayecik’te çilek üretimi 1980 yılında başlamıştır. Sermayecik’in çilekte marka köy olmasında 2002 yılında yediveren çeşitlerin denenmesi, 2007 yılında Resul ÇİFTÇİ başkanlığında sınırlı sorumlu Sermayecik Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin kurulması ve 2011 yılında ‘’Sermayecik Köyünde Albion ve San Andreas Çilek Çeşitleriyle Plantasyon yenileme Projesi’’ oldukça etkili olmuştur. Bölgede şu anda en çok dikilen çilek çeşidi yerel ismiyle Vali Hanım Çileği, literatürdeki ismiyle San Andreas çileğidir.
*Birsu gıda ve kivi bahçeleri gezisi
10bin ton depolama kapasiteli Birsu gıda depolama tesisi ve yakınında bulunan üretim arazisi gezildi. Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı’dan üretim ve maliyetler konusunda bilgi alındı. Bölgenin yıllık 22-24 bin tonluk üretimiyle Türkiye’nin 2/3 lük üretimini yaptığı ve Türkiye’deki kivilerin tamamının bu bölgede depolandığı öğrenildi. Kivi bahçesinin dekar maliyeti yaklaşık 7-8 bin liradır. Bahçeler ekonomik olarak 5. yıldan sonra verim vermekte ve dekara yaklaşık 4 ton ürün alınmaktadır. Ortalama satış fiyatı 2,5 Tl/kg olup ürünler depolanıp ihtiyaca göre satılmaktadır. Kivi bitkisinin ekonomik ömrü yaklaşık 35 yıldır. Kiviye ekonomik olarak zarar veren hastalık ve zararlı yoktur. Bu yüzden uygun ekolojilerde alternatif ürün olarak değerlendirilebilir.
*Solucan gübresi üreticisi gezisi
Solucan gübresi üretimi dünyada kimyasal gübreye alternatif görüldüğü için çok önemlidir. Gerek maliyetlerinin düşüklüğü gerekse organik tarımın artmasıyla günden güne talebi ve üreticileri artmaktadır. Uygun koşullar sağlandığı sürece bölgemizde de üretimi yapılabilir ve arazilerde güvenle kullanılabilir. Bu yüzden üretim seraları gezilerek bilgi alındı.
*Geofit bahçesi gezisi
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Türkiye’nin ilk, dünyanın en büyük Geofit Bahçesidir. Geofit bahçesinde kök yapıları yumru, rizom ve soğan olan süs bitkileri bulunmaktadır. Türkiyedeki 1200 türün tamamı mevcut olup bunların içerisinde doğada nesli tükenenlerde vardır. Bitkiler burada rakım isteklerine göre gruplandırılıp ekilmiştir. Bahçe gezilerek türler hakkında bilgi alındı.
*Göçmen müzesi gezisi
Göçmen müzesi Yalova’nın Atınova ilçesi Subaşı belediyesindedir. Belediye Altınova ilçesine 1,5 km uzaklıktadır. Müze kent konseyi tarafından bölgeye 1935 yılında göç edenlerin göçmenlerin yanlarında getirdikleri materyeller, kıyafetler ve belgeler ile eski illköğretim okulunun tamiredilmesiyle kurulmuştur. Göç materyerleri dışında bir şey kullanılmamış
*Garden A.Ş kümelenme modeliyle çiçek üretimi gezisi
Garden aş 40 ortaklı olarak kooperatifle mantığıyla Tigem den kiraladığı 1541 dekarlık arazide hayata geçilirdi. Bu arazi 870 dekarı üretim için kullanılmakta kalanı ise Yalova halkına dinlenme alanı olarak tahsis edilmiştir. Proje de kümelenme mantığıyla güçlerini garden aş de birleştiren üreticiler . kapasiteleri doğrultusunda araziler alıp seralarını kurdular ve tigem e kiralarını garden aş çatısı altında ödemeye başladılar. Kuruluş amacı çiçekçiliğin daha modern yapılması, geliştirilmesi ve ürün çeşitliliğini artırarak ithalatı azaltmak olan garden aş ülkemizin örnek projelerinden biridir. Burada Pınarhisar’lı üreticilerimizle seralar gezilerek, üretimler hakkında bilgi alındı.
*Silivri türam gezisi
Gezinin 3. gününde Sayın Kaymakamımız Murat Eren ve Silivri Belediye başkanı Özcan Işık’ların teşrifiyle Silivri Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi gezildi. Türam Silivri’nin Gümüşyaka Mahallesinde 255 bin m2’lik alana kurulmuştur. Burada bölgedeki geleneksel tarıma alternatif olabilecek bitkilerin yetiştiriciliğine yönelik araştırmalar yapılmakta ve meraklı üreticilere eğitimler verilmektedir. Burada başta lavanta olmak üzere çeşitli tıbbı ve aromatik bitkiler hakkında bilgi alındı.” (Gülcan Kutlu)