HABER MERKEZİ
Istrancalar üniversitelerin uğrak yeri olmaya devam ediyor. Türkiye’nin tanınmış üniversitelerinden Kadir Has Üniversitesi birinci sınıf mimarlık ve iç mimarlık öğrencileri öğretim görevlileri eşliğinde Istrancalar’ın doğal ortamında yaratıcılıklarını konuşturdular. Öğrenciler Istrancalar’da yaptıkları incelemelerin yanı sıra doğa ile iç içe yaşamanın tadına vardılar. İğneada longoz ormanlarını ziyaret eden Kadir Has Üniversitesi birinci sınıf mimarlık ve iç mimarlık öğrencileri, ormanda arazi sanatı ve yerleştirmeler üretti.
Hafta sonu Kadir Has Üniversitesi’nden Sanat ve Tasarım Fakültesi birinci sınıf mimarlık ve iç mimarlık öğrencileri, İğneada longoz ormanlarını ziyaret ederek, yörenin karakteristik orman dokusu içinde çeşitli inceleme ve uygulamalarda bulundular. Üniversitenin Mimarlıkta Temel Tasarım ve Mimarlıkta Grafik ve Görsel İletişim dersleri kapsamında, düzenlenen proje gezisine, ders yürütücüleriyle birlikte toplam 131 kişilik yoğun katılım gerçekleşti. Gezi sırasında öğrenciler, longoz ormanlarında arazi sanatı (land art) ve enstalasyonlar üretmenin yanı sıra, bölgenin doğal, tarihsel, kültürel mirasına dair bilgi edinme ve yolculuk güzergâhı üzerinde yer alan önemli mimari yapıtları inceleme fırsatı buldular.
Gezinin ilk günü, rehber eşliğinde İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı Ziyaretçi Merkezi’ni gezerek bilgi alan öğrenciler, ardından Erikli Gölü’nün sırtında yer alan orman içindeki 2.5 km’lik bir parkurda orman dokularını inceleme ve eskiz çizimleri yapma amaçlı bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Bu çalışmalar, Mert Gölü’nün denizle buluştuğu ağızda da devam etti. Akşam yemeği sonrasında otelin toplantı odasını stüdyoya dönüştüren öğrenciler, gece yarısına kadar sürdürdükleri atölye çalışmalarının sonunda longoz ormanları için “doku sözlükleri” oluşturdular.
İkinci gün boyunca öğrenciler, gruplara ayrılarak Demirköy’de bulunan Enver Kara Mesire Yeri’ndeki alanda arazi sanatının önemli isimlerinden Andy Goldsworthy’nin işlerinden ilham aldıkları özgün yerleştirmeler ürettiler. Özelliği, yalnızca doğada bulunan malzemelerin toplanıp dönüştürülerek yapılması olan bu çalışmaların, zamanla doğal süreçlerle hiçbir iz bırakmadan yok olabilmeleri gözetildi. Proje ile, geleceğin tasarımcılarının doğaya karşı değil, doğa ile birlikte çalışarak, farklı bir üretim sürecinin de mümkün olabileceğine ilişkin ilkesel bir fikre sahip olmaları hedeflendi.
Öğle saatlerinde ayrıca, teknik gezinin stratejik ortağı olan Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkanı Nusret Türkkan, İğneada longoz ormanları ve Istranca bölgesinin doğal ve kültürel mirası ile bölgeyi bekleyen tehditler hakkında ayrıntılı bir sunum ve ardından öğrencilerle tartışma gerçekleştirdi. Akşam saatlerinde tamamlanan çalışmalar, fotoğraf ve çizimlerle kayıt altına alındı. Akşam yemeği sonrasında yine bir atölye çalışmasının ardından öğrenciler, çalışmalarına ve fikirlerine dair sunumlar gerçekleştirdiler.
Gezinin son günü ise, dönüş yolu üzerinde yer alan Lüleburgaz’daki Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi (LYKA), Lüleburgaz Yıldızları Futbol Akademisi (LYFA), Lüleburgaz Şehirlerarası Otobüs Terminali, Sokullu Külliyesi gibi önemli tarihi ve güncel mimari eserler ziyaret edildi.
Gezi ile ilgili bir açıklama yapan Doç. Dr. Sait Ali Köknar; “Üç günlük proje gezisinde yerinde yapılan çalışmaların ardından, öğrencilerin gelecek haftalardaki stüdyo derslerinde İğneada longoz ormanlarına has atmosferden ilham alarak resimli çocuk kitapları üretmeleri amaçlanıyor. Günümüzün en önemli problemlerinden biri haline gelen ekolojik ve ekonomik politikaların, geleceği nasıl şekillendireceği hakkında bizzat tehdit bölgelerinden birinde çalışarak doğrudan deneyim kazanan tasarımcı adaylarının, bu proje ile çevre ve ekoloji konularını yapacakları tüm çalışmalarda tasarımlarının bir parçası haline getirebilmeleri amaçlanıyor” dedi.