Ana Sayfa Gündem 1 Aralık 2017 775 Görüntüleme

Op. Dr. Okay Pırtı’dan ”Neden Endoskopi” paneli

Pınarhisar Belediye Başkanlığı ve Lüleburgaz Tıp Merkezi işbirliği ile “Neden Endoskopi” konulu sağlık paneli düzenlendi.

HABER MERKEZİ

Pınarhisar Belediyesi ve Lüleburgaz Tıp Merkezi işbirliği ile 28.11.2017 Salı günü Pınarhisar Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Toplantı Salonunda Op. Dr. Okay Pırtı tarafından ”Neden Endoskopi” konulu sağlık paneli düzenlendi. Panelde Op. Dr. Okay Pırtı, Endoskopi, Kolonoskopi ve Gastroskopi hakkında bilgi verdi. Mide ve bağırsak hastalıklarında sadece tanı için değil, takip ve tedavi amaçlı olarak da kullanılan “Endoskopi”nin, çıplak gözle dışarıdan görülemeyen organlara özel cihazlarla ulaşarak, incelenecek organların gözle görünür hale getirilme işlemi olduğunu belirtti.

*“Gerektiği zamanlarda uygulanmalı”

Endoskopik uygulamalarda dikkat edilmesi gereken noktalardan birisinin diğer tıbbi tetkikler gibi, yöntemin sadece gerektiği zamanlarda uygulanması olduğunu vurgulayan Op. Dr. Okay Pırtı; “Hastanın yaşı ve şikayetinin süresi bu gerekliliğin belirlenmesinde etkilidir. Endoskopi uygulamalarından, üst endoskopi olarak da bilinen, gastroskopinin uygulanabileceği belli durumlar; kilo kaybı, kansızlık, ailede ülser veya kanser varlığı, nedeni bilinmeyen bulantı veya kusma, yutma güçlüğü, tedavilere yanıt vermeyen reflü belirtileri, üst mide bağırsak sistemi kanamaları, ülser şeklinde sıralanabilir. Öte yandan, diğer bir endoskopi türü olan alt endoskopi de; kanama, radyolojik görüntüleme yöntemleri ile tespit edilen ülser, nedeni bilinmeyen demir eksikliği anemisi, ağrılı bağırsak hastalığı ön tanısı ve kolon kanseri şüphesi olan hastalar için, etkili bir tanı ve tedavi aracı olabilmektedir” diye konuştu.

*“Tedavi aracı olarak da kullanılabilir
Endoskopi işleminin türüne göre lokal anestezi ile sadece boğazın uyuşturulması veya damardan ilaç verilerek hastanın tamamen uyutulması sağlanarak yapıldığını ifade eden Op. Dr. Pırtı; “Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi kısa süren, acısız, ağrısız bir işlemdir. Endoskopik uygulamalar sadece görüntüleme ve tanı için değil, tedavi aracı olarak da kullanılabilir. Üst endoskopi ile aktif kanamalar durdurulabilmekte, sirozlu hastalarda yemek borusu varislerine müdahale edilebilmektedir. Reflü hastalarında, farklı teknikler kullanılarak yapılan endoskopik işlemler sayesinde tedavi sağlanabilir. Öte yandan, alt endoskopi yöntemleri kullanılarak kolon darlıkları genişletilmekte, yabancı cisimler çıkarılabilmekte, aktif kanamalar durdurulup, hemoroitler bağlanabilmektedir. Tüm bu yöntemler sayesinde büyük cerrahi işlemlere gereksinim duymaksızın hastanın kısa sürede sağlığına kavuşması sağlanır” şeklinde konuştu.

*“Doğru hastaya, uzman ellerce yapılmalı”

İlerleyen teknoloji ve artan bilgi ile birçok hastalığın erken tanı ve tedavi olanağını sağlayan endoskopik uygulamaların hızla geliştiğini ve çeşitlilik kazandığını anlatan Pırtı; “Ancak maksimum fayda sağlamak için uygun tekniğin, doğru hastaya, uzman ellerce uygulanması, en yüksek performansa ulaşılmasına olanak sağlayacaktır. Bu noktada önemli olan, endoskopiyi uygulayan kişinin bu konuda yeterli eğitimi almış, ne yaptığını bilen ve planlanan işlemi gerçekleştirme yetisine sahip bir endoskopist olmasıdır” ifadelerini kullandı.

*Kimlere yapılır?
Endoskopisinin kimlere yapılması konusunda bilgiler veren Pırtı; “Yutma güçlüğü, göğüs yanması, ekşime, ağza acı su gelmesi, mide ağrısı şikayetleri olan hastaların, kansızlık nedeniyle araştırılması planlanan hastaların, inatçı bulantı kusma şikayetleri olan hastalarda, nedeni bilinmeyen kilo kayıplarında, daha önceden endoskopi yapılıp ilaç tedavisi verilen hastaların kontrolünün yapılmasında, mide cerrahisi geçiren hastaların kontrolünde, tomografi, ilaçlı mide filmi gibi diğer tetkiklerin sonucunda şüpheli lezyonların görülmesi ve bu lezyonlardan parça alınarak inceleme yapılması gerekli durumlarda, ağızdan kahverengi kusması, taze kan gelmesi veya siyah dışkılaması olan hastalarda” yapıldığını belirtti.

Endoskopinin, uzun süredir özellikle sindirim sistemi incelemesinde kullanıldığını açıklayan Pırtı, şöyle devam etti; “Eskiye oranla çok hareketli, esnek, daha ince, görüntü kapasitesi yüksek cihazlar var. Endoskopinin başarısı ve hastanın endoskopiden rahatsızlık duymaması kimin yaptığına, nerede yapıldığına ve nasıl yapıldığına göre değişir. Eğer bir engel yoksa hastaya bir ön hazırlık olarak ilaç uygulanmalıdır, kol damarından rahatlatıcı ve hafif uyku yapıcı ilaçlar verilir. Endoskopi bu şekilde yapıldığı zaman çok rahat olur.”

*“Dr. bölgenin iç yüzeyini görüyor ve teşhisi koyabiliyor”

Son derece yumuşak ve ince bir boru gastroskopide yemek borusundan mideye ve onikiparmak bağırsağına görülerek yönlendirilip ulaşıldığını anlatan Pırtı; “Doktor da bu görüntülere bakarak hastanın incelenen bölgenin iç yüzeyini görüyor ve teşhisi koyabiliyor. Bu işlem sırasında hastanın nabız durumu ve oksijen düzeyi izleniyor. Gerekirse tanı için parça alınıyor (biyopsi) veya kanama durdurma, polip çıkarma gibi tedavi edici işlemler de yapılabiliyor. Tüm bu işlemler için önceden en az 6 saatlik açlık gerekiyor. Gastroskopi işlemi için tek başına açlık yeterli olurken, kolonoskopi işlemi için en az 2 gün süren özel ilaçlarla barsak temizliğinin yapılmış olması gerekmektedir” dedi.

Op. Dr. Okay Pırtı’nın sunumunun ardından panel, katılımcıların sorularını cevaplandırması ve Pınarhisar Belediye Başkan Yardımcısı Ömürlü Dinçer’in Op. Dr. Okay Pırtı’ya katkılarından dolayı çiçek takdimi ile sona erdi.

Panele katılan Pınarhisar Belediye Başkan Yardımcısı Ömürlü Dinçer belirli aralıklarla, belirlenen branşlarda sağlık paneli düzenlenmeye devam edileceğini belirtti. Başkan Yardımcısı Ömürlü Dinçer; “Halkımızın sağlık ve huzuru için çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Panele katılan Pınarhisarlı vatandaşlara Lüleburgaz Tıp Merkezinde ücretsiz muayene hakkı tanındı. (Gülcan Kutlu)

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com