Selahattin Minsolmaz; “Hükümet olarak özelleştirme uygulamaların her adımında hesap verilebilirliği ilke edinerek, tüm çalışmaların bu kapsamda yürütüyoruz” dedi.
HABER MERKEZİ
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz 20 Aralık Çarşamba günü Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Bütçesi üzerine TBMM Genel Kurulunda bir konuşma yaptı. Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz yaptığı konuşmada; özelleştirme uygulamları ile rekabete dayalı bir sanayi oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. Minsolmaz, hükümet olarak özelleştirme uygulamaların her adımında hesap verilebilirliği ilke edindiklerini, tüm çalışmaların bu kapsamda yürütüldüğünü kaydetti.
*“Daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesini hedeflemektedir”
Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz TBMM’de yaptığı konuşmasında; “Bütçe üzerine konuşmaya başlamadan önce kaos merkezi haline getirilmeye çalışılan ilk kıblemiz Kudüs’te dünyanın dört bir yanında yaşanan insan hakları ihlallerinin son bulmasını diliyor, barışın egemen olduğu eşit ve adil bir dünya temenni ediyorum. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı kurulduğu günden bu yana devletin asli görevi olan eğitim, sağlık, güvenlik, adalet ile özel sektör tarafından üstlenilemeyecek, yüklenilemeyecek alt yapı yatırımlarına yönelmesini, ekonominin ise Pazar mekanizmaları tarafından daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesini hedeflemektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen özelleştirme çalışmaları ile rekabete dayalı piyasa ekonomisi oluşturulmak için devletin sanayi ve ticari faaliyetlerinin en aza indirgenmeye çalışılmaktadır. Nitekim devlet bütçesi üzerindeki kit finansman yükü azaltılarak kamu şirketlerinde halka arz yöntemiyle özelleştirmeler yapılmıştır.
*“38 bin 239 kişiye çalışma imkanı sağlanmıştır”
Bunların devamında atıl tasarruflar ekonomiye kazandırılmış ve sermaye tabana yayılarak büyük yatırımların önü açılmıştır. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı açık rekabet koşulları, şeffaflık, hesap verebilirlik ve katılımcılık temel ilkeleri doğrultusunda yaptığı özelleştirme ihalelerinde rekabet ortamının sağlanmasını, en yüksek değerin bulunmasını ve özelleştirilen kurumlarda çalışanlarının madur edilmemesini ön koşul olarak belirlemiştir. Bu kapsamda bu güne kadar toplam 38 bin 239 kişiye çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında 4C statüsünde çalışma imkanı sağlanmıştır. Hükümet olarak özelleştirme uygulamalarının her adımında hesap verilebilir olmayı önemseyerek gerçekleştirilen tüm özelleştirme ihalelerinde kamuoyuna açık ve şeffaf bir şekilde bilgi verilmektedir.
*“Kadın personel oranıyla Türkiye ortalamasının üzerinde”
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yüzde 84’ü lisans ve lisans eğitimi üstüne sahip, her biri alanında yetkin çeşitli statüdeki 298 personeliyle rekabet gücüne sahip bir Türkiye hedefine ulaşmak amacıyla canla başla çalışmaktadır. Bununla beraber Özelleştirme İdaresi iktidarımız boyunca çok önemsediğimiz kadının iş hayatına katılması idealinde de örnek gösterilebilecek güzide kurumlarımızdan biridir. Başta cinsiyet ayrımcılığı olmak üzere her türlü ayrımcılığın önlenerek fırsat eşitliğinin sağlanması idarenin insan kaynakları yönetiminin temel ilkelerinden biridir. Bu çerçevede yüzde 42 olan kadın personel oranıyla Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir kurumdur.
*“Özelleştirme uygulamaları tutarı 60.8 milyar Dolar”
Hükümetlerimiz döneminde gerçekleştirilen ve sözleşmeye bağlanan özelleştirme uygulamaları tutarı 60.8 milyar Dolar düzeyindedir. Bu rakam bu güne kadar yapılan uygulamalardan sağlanan toplam gelirin yaklaşık yüzde 90’ına tekabül etmektedir. Son dönemlerde özelleştirme çalışmalarını yürüttüğümüz en önemli alanlardan bir tanesi de enerji sektörümüzdür. 2012 yılından 2017 Kasım ayına kadar geçen süreçte yaklaşık 6 bin megavat kurulu güçteki 10 termik santral ile 1120 megavat kurulu güçteki hidro elektirik santrali özel sektöre devredilerek gerçekleştirilen elektrik üretiminin özelliştirmelerin işlem büyüklüğü 11.5 milyar Dolar çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Termik Santrallerin özelleştirilmesi öncesinde 2012 yılında kurulu güç bazında yüzde 56.6 olan özel sektör payı bu çerçevede yüzde 75 buçuğa yükseltilmiştir.
*“Devam edecek politikalarımızdan bir tanesidir”
Rekabetin ve verimliliğin arttırılması, kamunun üzerindeki istihdam ve finansman yükünün azaltılması, potansiyel büyümeyi yukarı çekebilmek adına inevasyonu teşviki ve alt yapıların iyileştirilmesi büyük katkı sağlayan özelleştirme uygulamaları ile mümkün olmaktadır, ve bunlar yine makro ekonomik çerçevede devam edecek politikalarımızdan bir tanesidir. Özelleştirme İdaresi Başkanlığımızın 2018 yılı gider bütçesinde 22.6 milyon personel ve güvenlik giderleri, 6.8 milyon mal ve hizmet alım giderleri, 3.6 milyon cari transferler ve sermaye giderleri olmak üzere toplam 33 milyon seviyesinde ödenek teklif edilmiştir.
Sonuç olarak iktidarımız döneminde sağladığımız güven ve istikrar ortamı sayesinde rekorlar kıran ülkemizde rekabetçi piyasanın oluşmasında baş aktörlerden biri olan, şeffaf ve hesap verebilir yapısıyla faaliyetleri titizlikle yürüten Özelleştirme İdaresi Başkanlığımızın çalışanlarını buradan takdirle, saygıyla selamlıyorum ve bütçemizin ülkemize ve Özelleştirme İdaremize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. (Gülcan Kutlu)