Ana Sayfa Gündem 5 Ocak 2018 633 Görüntüleme

Pınarhisar Eğitim Bir Sen’den Müdür Eren’e 2017 raporu

Eğitim Bir Sen Pınarhisar İlçe temsilcisi Hüseyin Ertuğral “Eğitime Bakış 2017 İzleme ve Değerlendirme Raporu” nu Pınarhisar İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Eren’e sundu.

HABER MERKEZİ

Pınarhisar Eğitim Bir Sen Pınarhisar İlçe temsilcisi Hüseyin Ertuğral Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM) tarafından hazırlanan “Eğitime Bakış 2017 İzleme ve Değerlendirme Raporu”nu Pınarhisar İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Eren’e sundu.

*“Daha fazla yatırım yapılmaktadır”

2017 yıla ait eğitimle ilgili birçok konu üzerinde değerlendirme ve akademik verilere göre analizler içeren raporla ilgili bilgi veren Eğitim Bir Sen İlçe temsilcisi Hüseyin Ertuğral, günümüzde eğitimin, toplumsal ve ekonomik refaha ulaşmada en önemli araç olarak kabul edildiğini ifade etti. Pınarhisar Temsilcisi Hüseyin Ertuğral; “Bununla birlikte, eğitim, bireylerin kendini geliştirmesi, beceri ve yeteneklerini geliştirmesi için de en önemli unsurlardan biridir. Bireylerin eğitimde kalma süreleri arttıkça beceri ve nitelikleri de artmakta, daha iyi iş imkanlarına sahip olmakta, kişisel gelirleri ve refahları artmaktadır. Bundan dolayı, Türkiye dahil tüm dünyada okullaşma oranları ve süreleri hızla artmakta, öğretmen ve derslik başına düşen öğrenci sayısı azalmakta ve eğitime giderek artan bir oranda daha fazla yatırım yapılmaktadır.

*“Mutlaka izlenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir”

Eğitime ayrılan kaynaklar ve nicel göstergelerdeki bu büyümenin eğitim sisteminin kalitesini nasıl etkilediği, sistemin ne kadar etkin ve verimli çalıştığı, hizmetlerin ne kadar eşit bir şekilde dağıtıldığı oldukça önemli bir hale gelmektedir. Dolayısıyla, eğitime ayrılan kaynakların ve imkanların ne kadar etkin ve verimli kullanıldığının, vatandaşların bu hizmetlerden ne derece eşit bir şekilde faydalandığının mutlaka izlenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi.

*“Uluslararası verilerle karşılaştırıldı”

Eğitime Bakış 2017 raporuyla daha etkin ve kaliteli bir eğitim sisteminin tesis edilmesini amaçladıklarını kaydeden Hüseyin Ertuğral sözlerine; “Çeşitli göstergelere ilişkin verilerle eğitim sisteminin gelişme gösteren alanları ile sorunlu alanlarını tespit etmek mümkün olmuştur. Eğitim sistemini iyileştirmek için yapılacak olan reformların veri temeli olarak gerçekleşmesi önem arz etmektedir. Veri temelli hareket ettiğimizde kaynakları daha etkin bir şekilde dağıtarak hem eğitim sistemini iyileştirme hem de sistemdeki eşitsizlikleri ortadan kaldırma imkanına sahip oluruz. Raporda MEB, ÖSYM, TÜİK gibi kuruluşlar tarafından yayınlanan açık veriler ile OECD’nin her yıl yayınladığı Bir Bakışta Eğitim, TIMSS ve PISA verileri kullanılmıştır. Her bir gösterge analiz edilirken, veriler imkan verdiği ölçüde, yıllara, cinsiyete, bölgelere ve illere, öğrenim düzeyi ve eğitim kademesine göre incelenmiş ve bazı veriler uluslararası verilerle karşılaştırılmıştır. Raporda kullanılan tablo, şekil ve haritalar, konuyla ilgili uluslararası raporlarda kullanılan formatlar dikkate alınarak hazırlanmıştır.

*“OECD ortalamalarına yaklaşıldığı görüldü”

Raporun öne çıkan bulgularına bakıldığında, eğitim sistemimizde son yıllarda birçok alanda oldukça önemli gelişmelerin olduğu ve OECD ortalamalarına yaklaşıldığı görülmektedir. Okullaşma oranları son yıllarda oldukça artmış, 6-9 ve 10-13 yaş arası okullaşma oranları yüzde 99’a ulaşmıştır. 5 yaş grubunda okullaşma oranları yüzde 70’e, 14-17 yaş gurubunda ise yüzde 87’ye çıkmıştır” şeklinde son verdi. (Gülcan Kutlu)

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com