Pınarhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından eğitim ve yayım faaliyetleri kapsamında Pınarhisar’da faaliyet gösteren çiftçi ve hayvan yetiştiricilerine yönelik gece eğitimi verildi.
HABER MERKEZİ
Pınarhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından eğitim ve yayım faaliyetleri kapsamında Pınarhisar Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda Pınarhisarlı çiftçi ve hayvan yetiştiricilerine yönelik gece eğitimi verildi.
Gerçekleşen toplantıda İlçe Müdür Vekili Özay Denizli tarımsal konularda bilgi verdi. Müdür Vekili Özay Denizli konuşmasına kendisini tanıtarak başladı. Kendisi ile birlikte 19 personel ile hizmet verdiklerini aktaran Denizli amaçlarının Pınarhisar’ın çiftçilik ve hayvancılık konusunda ilerlemesini sağlamak olduğunu belirtti. İlçe Müdürlüğünce yapılan araştırmalar sonucunda Pınarisar’da 16 bin dekar buğday, 16 bin dekar da Ayçiçeği ekimi olduğunu söyledi. Pınarhisar’da yem bitkisi ekiminin az olduğunu ifade eden Denizli, 10 bin civarında büyükbaş ve küçükbaş hayvana sahip olan Pınarhisar’da yem bitkileri üretiminin artması gerektiğini ve yem bitkisi üretilirse hayvancılıkta maliyetin düşeceğini kaydetti.
*“ÖKS sistemine kayıt yaptırın”
Özay Denizli sözlerine şu şekilde devam etti; “Pınarhisar’da örtü altı varlığımız iyi. 32’si merkezde 8.200 m2 civarında örtü altı varlığımız var. Örtü altı varlığı olanların örtü altı kayıt sistemine zamanında kayıt yaptırsın. Kayıt yaptırırsanız çeşitli imkanlardan yararlanabilirsiniz. Kayıt yaptırırsanız kayıt altında olduğunuz için bizlerin desteklerinden faydalanabilirsiniz. Zengin örtü altı varlığını iyi kullanmak ve iyi işlemek önemli. ÖKS sistemine kayıt yaptırmanızı istiyorum.
Pınarhisar’da arıcılık iyi durumda. 36 bal üreticimiz, 2 bin 369 arılı kovan var. Kovan başına 10 TL arılı kovan desteklemesi veriliyor. Bizim bölgemiz koruma bölgesi. Şuan Trakya Arısı tespit araştırmaları devam ediyor. Araştırmalar tamamlanırsa 4 katı destekleme yapılacak.
Bakanlığımız bu yılı Buza ölümlerinin önlenmesi yılı ilan etti. Pınarhisar’da 5.1 buzağı ölümü gerçekleşmiş.
*“Doğru gübreleme ile doğru tarım yapabilirsiniz”
İlçemizde 50 dönüm ve üzeri üretim yapan 20 işletme var. Çiftçilerin gübre desteği alabilmesi için toprak analizi yaptırması gerekir. Hem gübre desteği hem de toprak analizi desteği alabilirsiniz. Doğru gübreleme ile doğru bir tarım yapabilirsiniz.
ÇKS dosyalarını erken dönemde teslim edin. Zamanından sonra teslim ederseniz ürünlerinizi sigortalamada sorun yaşarsınız. Çünkü ÇKS’ye kayıt olmadan sigorta yapılamıyor. Ayrıca sertifikalı tohum ve fidan üretim desteği için dosyaların 31 Ekim’e kadar teslim edilmesi gerekiyor.”
Özay Denizli tarafından verilen bilgilerin ardından Ziraat Mühendisi Fatih Altun Toprak analizinin önemini ve nasıl yapıldığını aktardı. Altun Pınarhisar’da toprak analizi ile ilgili çok soru sorulduğunu ancak toprak analizi yaptırılmadığını aktardı.
*“Arılar tükenirse biz insanlar 4 yıldan fazla yaşayamayız”
Ziraat Mühendisi Fatih Yaman ise Buğday yetiştiriciliği konusunda bilgiler vererek buğday hastalıkları hakkında bilgilere değindi. Doğru ilaçlarla, zirai ilaçlama ile sağlıklı gıdalar üretileceğini söyledi. Yanlış ilaçlama yapılmaması gerektiğini belirten Yaman yanlış ilaçlama sonucunda arı ölümlerinin gerçekleştiğini, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda ani ve yavaş zehirlenmekler görüldüğünü ifade etti. Yaman; “Unutmayalım ki arılar tükenirse biz insanlar 4 yıldan fazla yaşayamayız” dedi.
*“Buzağı ölümlerini en aza indirmek mümkün”
Toplantıda son sözü Pınarhisar İlçe Tarım Müdürlüğü Veteriner hekimi İbrahim Yılmaz aldı. İbrahim yaptığı sunumunda; “Ülkemizde hayvancılığın en önemli sorunlarından biri de buzağı ölümleri olarak bilinmektedir. İlçemizde buzağı ölümleri yüzde 5 buçuk olarak tespit edilmiştir. Bu oran ülkemizdeki orana göre büyük değil ama dünya genelinde yüksek bir oran. Çiftliklerde çok fazla buzağı ölümü var. 7 buzağıdan 1’i doğum esnasında ölüyor. Bu kayıpları en aza indirmek mümkün” şeklinde konuştu.
Hayvan hastalıklarına da değinen Veteriner Hekim İbrahim Yılmaz; Şap, Brucella, LSD (Büyükbaş Çiçek), Koyun Keçi vebası (PPR), Koyun Keçi çiçeği, Mavi dil ve kuduz hastalıkları konusunda katılımcılara bilgi verdi.
Konuşmaların sonunda katılımcılara desteklemeler konusunda da bilgiler aktarılarak; Buzağı desteklemesi, Anaç Koyun ve Keçi desteklemesi, Çiğ Süt Desteklemesi, Atık Desteği, Arılı Kovan Desteklemesi, Çoban İstihdam Desteği ve Ari İşletme Destekleri konusuna değindi.
Sunumların ardından yetkililer sohbet havasında katılımcıların sorularını cevaplandırdılar.
Toplantıya Pınarhisar İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü, İlçe Müdür Vekili Özay Denizli, Pınarhisar İlçe Emniyet Müdürü Hüsnü Uz, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli ve Pınarhisarlı çiftçi ve hayvan yetiştiricileri katıldı. (Gülcan Kutlu)