Ana Sayfa Gündem 23 Ocak 2018 639 Görüntüleme

Kan bağış sayısı düştü ama kan ihtiyacı azalmadı

Soğuk havalar kan bağışını etkiledi

* Dr. Sencer Erşen; “Soğuk hava ile birlikte kan bağışı düştü ama ülkemizdeki kan ihtiyacı azalmadı” diyerek vatandaşları kış aylarında da kan bağışı yapmaya davet etti. Dr. Erşen; “Sağlık kuruluşlarındaki hastalara kan ve kan ürününü temin edebilmeleri için kan stoklarının sürekli olarak ihtiyaca yetecek seviyelerde tutulması gerek” dedi

HABER MERKEZİ

Türk Kızılayı Lüleburgaz Kan Merkezi doktorlarından Dr. Sencer Erşen, ülkemizde soğuk havaların yaşandığı son günlerde kan bağışı sayılarında azalma meydana geldiğini söyledi. Hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarını karşılanabilmesinin ancak düzenli, gönüllü kan bağışı yapmaları ile mümkün olduğuna vurgu yapan Dr. Sencer Erşen, soğuk havanın da etkisiyle kan bağışının azaldığını söyledi.  Soğuk hava ile birlikte kan bağışı düştü ama ülkemizdeki kan ihtiyacının azalmadığını belirten Dr. Sencer Erşen kan bağışının azalmasının kan stoklarının azalmasına yol açtığını ifade etti. Kan ve kan ürünlerinin birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını belirten Dr. Sencer Erşen, “Sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için düzenli ve gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaç vardır. Ancak, kış aylarında bulunmamız ve hava sıcaklığının düşmesi kan bağışı kampanyasına katılanların sayısı azaldı” şeklinde konuştu.

*“Düzenli kan bağışı yapın”

Dr. Erşen sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarını karşılanabilmesi için vatandaşların kan bağışının düştüğü kış aylarında biraz daha duyarlı olmaları gerektiğini belirtti. Dr. Sencer Erşen kan bağışı sayılarındaki düşüşün bu şekilde devam etmesinin ihtiyacın karşılanmasında gecikmelere yol açabileceğini ifade ederek; “Türk Kızılayı Lüleburgaz Kan Merkezi, sorumluluk sahasındaki il ve ilçelerde kan bağışı kabul faaliyetleri yürütmekte, sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarını Türk Kızılayına ait araçlar ile uygun ısı koşullarında hastanelere ulaştırmaktadır. Sağlık kuruluşlarındaki kan ve kan ürünleri stoğunun idamesi ile hastanelerin kan ve kan ürünü talepleri merkezimizce karşılanmaktadır. Sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların kan ve kan ürünü ihtiyaçlarını karşılayabilmemiz ancak düzenli, gönüllü kan bağışı kabul etmemizle mümkün olmaktadır.”

*”Kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır”

Kimin, nerede, ne zaman ve kaç ünite kan ve kan ürününe ihtiyacı olacağının belli olmadığına işaret eden Dr. Erşen; “Ama her zaman birilerinin kan ve kan ürününe ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bu yüzden ‘Kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

İhtiyaç duyulduğu esnada sağlık kuruluşlarındaki hastalara kan ve kan ürününü temin edebilmeleri için kan stoklarının sürekli olarak ihtiyaca yetecek seviyelerde tutulması gerektiğine işaret eden Dr. Erşen, bu durumun da ancak düzenli ve gönüllü kan bağışlarıyla mümkün olduğunu söyledi.

Türk Kızılayı Lüleburgaz Kan Merkezinin yaşanabilecek sorunları en asgariye indirmek için çalıştığını ifade eden Dr. Erşen, şunları kaydetti; “Kamu kurumları, belediyeler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve özel müteşebbislerden, iş birliği içerisinde etkili kan bağışı çalışmaları gerçekleştirmek üzere destek talep etmekteyiz. Sağlık kuruluşlarında tedavi gören insanlarımızın kan ve kan ürünü temininde sorun yaşanmaması için 18 ila 65 yaş arası tüm vatandaşlarımızı kan bağışı yapmak için merkezimize davet ediyoruz. Özellikle kan bağışının düştüğü bu günlerde de vatandaşları biraz daha duyarlı olmaya davet ediyoruz”

*“Sağlık problemi bulunmayanlar bağış yapabilir”

Sencer Erşen, yaptığı açıklamada kan bağışının 4 adımda gerçekleştiğini belirterek 18-65 yaş arası, önemli sağlık problemi bulunmayan, 50 kg’ın üzerinde her birey kan bağışında bulunabileceğini belirterek kan bağışının nasıl yapıldığı konusunda bilgi verdi. Dr. Sencer Erşen; “Kan bağışçısı olup olmayacağınız belirlemek için Bağışçı bilgi formunun doldurulması gerekmektedir. Doktorlarımız, doldurulan formları değerlendirerek kan bağışçısını kısa bir muayeneden geçirir. Uygulanan testler ve alınan bilgiler sonucunda, şartlar uygun ise kan alma aşamasına geçilir. Uzman hemşireler, özel tasarlanmış yataklarda, hijyenik şartlarda ve tek kullanımlık malzemelerle kan alma işlemi gerçekleştirilir. Kan verenlerin rahatı için özel olarak hazırlanan bölümde 10-15 dakika boyunca dinlenmek faydalı olmaktadır. Bu sırada ikram edilen meyve suyu, sıvı kaybının giderilmesinde etkili olur” dedi. (Gülcan Kutlu)

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com