Pınarhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kırsalda yaşayanların desteklenmesine yönelik ekonomik getirisi yüksek “Lavanta Yetiştiriciliği”ne yönelik iki bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
HABER MERKEZİ
Pınarhisar Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüzce yürütülen Lavanta Yetiştiriciliği projesi kapsamında Pınarhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından Hacıfaklı Köyünde 17 üreticinin katılımıyla ve Pınarhisar Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda 25 üreticinin katılımıyla lavanta yetiştiriciliği hakkında bilgilendirme amaçlı iki toplantı gerçekleştirildi. Pınarhisar Halk Eğitim Merkezindeki toplantıya Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali Ergin, Pınarhisar İlçe Emniyet Müdürü Hüsnü Uz, Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kenar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özay Denizli, ilçe merkez muhtarları ve üreticiler katıldı. Bilgilendirme Toplantısında katılımcılara Pınarhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Özlem Tüysüz ve Müge Batırca tarafından Lavanta yetiştiriciliği konusunda bilgiler aktarıldı.
Bilgilendirme öncesinde bir konuşma yapan Pınarhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Müdür Vekili Özay Denizli, Lavantanın yeni bir gelir kapısı olabileceğini vurguladı; “Bölgemizde getirisi yüksek olan Lavanta yağı için Lavanta yetiştiriciliğinin yapılmasını istiyoruz. İki ay kadar önce Pınarhisar Kaymakamlığımızın desteği ile bir proje başlattık. Bu proje ile lavanta yetiştiriciliği yapmak isteyen vatandaşlarımıza örnek olmak istiyoruz. Projeyi Pınarhisar Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ile beraber yürütmekte olup proje kapsamında işbirliği yapacağımız kuruluşlar Silivri Belediyesi (Tarımsal Araştırma ve Üretim Merkezi) ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü olmakla birlikte bu kurumlardan köklendirilmiş fide satın alarak dikmeye başlamayı planlıyoruz. Lavanta yağı eldesinde gerekli olan distilasyon işlemi aşamasında da bu kurumlarla işbirliğimiz devam edecektir.
Kırsal turizm bölgemizde çok eksik. Lavanta’nın bırakın getirisini üretilen yerlere sadece bu güzelliği görmek için gidiyorlar. Bu da üretici için ayrı bir gelir kapısı olacak. Böylece lavanta sadece yağ endeksi sağlamayacak, kırsal turizmi de canlandırarak bölgemize katkı sağlayacak.
Kaymakamlığımızın desteği ile yapacağımız projeyi yerinin Lavanta üretimine uygun olduğu için Hacıfaklı Köyü’nde yapmayı düşünüyoruz. Lavanta yetiştiriciliğinin ova tarafında yapılmasını düşünmüyoruz. Çünkü bu bölgelerde zaten Ayçiçeği, Buğday ve Arpa gibi ürünlerimiz yetiştiriliyor. Lavantayı daha çok kullanılmayan taşlık ve üretime uygun yerlerde yetiştirilmesi uygundur” dedi.
Müdür Vekili Özay Denizli konuşmasının sonunda Lavanta yetiştiriciliğine uygun vatandaşlarıdan başarılı olacaklarına inanan, yapmak isteyenlerin bu işi yapmalarını tavsiye etti.
*“3. ve 4. sınıf arazilerde yetişen bir bitkidir”
Lavantanın bir çöl bitkisi olduğunu anlatan Ziraat Mühendisi Özlem Tüysüz lavanta’nın iklim ve toprak istekleri, üretim ve yetiştirme teknikleri, fide dikimi, sulama, gübreleme ve bakım konularını katılımcılara aktardı. Özlem Tüysüz aktarımlarını; “Lavanta, çöl bitkisidir. Hiç kullanılmayan veya 3. 4. Sınıf arazilerde yetişen bir bitkidir. Ektikten sonra iyi bakılırsa uzun yıllar ürün alabilirsiniz. Bizler bu ürünün Pınarhisar’da bu tarz arazilerde ekilmesini istiyoruz. Yağlık lavanta Türkiye’de üretilmektedir. Lavanta mutlaka doğal ortamda yetişmeli. Bulgaristan’da son derece yaygın olan lavanta ekimi bizim bölgemizde de yapılabilir. Katma değeri yüksek olan ürünlerin Pınarhisarımıza kazandırılması gerekmektedir. Lavanta çevreyi temizler ve insan sağlığı için çok ciddi yararları bulunuyor. Lavantayı 15 Kasım’dan sonra ekim yapılabiliyor.
*İklim ve Toprak istekleri
Lavanta, toprak seçiciliği olmadan tüm toprak çeşitlerinde yetişebilen çok yıllık çalımsı bir bitki türüdür. . “Ekstrem koşulların bitkisi” olarak bilinen lavanta; su sıkıntısı olan, besin maddelerince fakir, kötü toprak koşullarında, üreticiler için alternatif bir üretim fırsatı sunmaktadır. Kireç içeriği yüksek olan süzek kuru ve kalkerli topraklarda daha iyi verim alınmaktadır. Tüm hava koşullarına dayanıklı olması sebebiyle çiftçilerin kıraç toprakları değerlendirmesi açısından oldukça elverişlidir. Ancak don yaşanılan yörelerde verim kaybı yaşanabilmektedir. Lavanta bitkisi 4. Sınıf ve 5. Sınıf tarım arazilerinin değerlendirilmesi açısından oldukça elverişlidir. Lavanta bitkisinin toprak özelliklerini iyileştirici ve rüzgar-su erozyonunu önleyici etkileri de son derece önemlidir.
*Üretim ve yetiştirme tekniği
Lavanta üretimi 2 şekilde yapılabilir; Birincisi ve en çok tercih edilen yöntem çeliklerden ve köklü sürgünlerden yapılan üretimdir. Bu yöntem ile üretilen lavantaların daha verimli olduğu gözlenmiştir. Çeliklerin ilkbahardan önce bitkilerin uyanmasından önce köklendirme ortamına dikilmeleri gerekir. Şubat-Mart-Nisan ayları tercih edilir. İkinci üretim yöntemi ise tohumla üretimlerinin yapılmasıdır. Tohum vermeyen lavanta çeşitleri için mecburen çelikle ve ya köklü sürgünlerden üretim yapılmaktadır. Tohumla üretim yapılmasının diğer zor tarafı da tohumların çok küçük olması ve arazideki yabani otların lavantaların yetişmesinde olumsuz rol oynaması dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.
*Toprak işlem, Tohum Ekimi ve Fide dikimi
Lavanta çeliklerinin ve ya fidelerinin ekimini yapmadan önce arazide derin sürüm yapılması gerekmektedir. Diskaro (dızgara) ve tırmık ile düzeltilen araziye fideler oturtulur. Fide dikimi yılda 2 kez olmak üzere Mayıs ve Kasım aylarında yapılabilir. Mayıs ayında yapılan dikimlerde verim Kasım ayında yapılan dikimlere göre daha düşük olduğu için ekimlerin Kasım ayında yapılmasını öneriyoruz. Fide dikiminden sonra bitkilere cansuyu verilmesi çok önemlidir.
Lavanta fideleri dikilmeden tarla otsuz, özellikle rizomla çoğalan yabancı otlarla kaplı bulunmaması gerekir. Toprak hafif alkali pH 6-8,5 değerleri arasında olması gerekmektedir. Toprağın asit ve kireç değerleri bu dengelere getirildiğinde lavantanın verimine önemli bir katkı sağlayacaktır. Lavanta ekilecek olan tarlalar güney,güneybatı ve güneşi gören araziler olması gerekmektedir.
*Sulama, gübreleme ve bakım
Fide dikimi yapıldıktan sonra bitkinin toprakla olan ilişkisini kuvvetlendirmek amacıyla belirli aralıklarla 3–4 defa sulama yapılmalıdır. İleriki yıllarda lavanta bitkisi susuz koşullarda yetiştirilebilirse de sulama yapılması dekardaki çiçek verimini artırır. Lavanta tarlalarında 2-3 yılda bir ahır gübresi ile yapılacak gübreleme, toprak şartlarını iyileştirmeye yardımcı olacağı için son derece önemlidir. Bunu dışında dekara yılda 8-10 kg N ve 3-5 kg P2O5 verilmesi yeterlidir. Ancak gübreleme toprak analizi sonuçlarına göre yapılmalıdır. Lavantada büyüme ilk yıl oldukça yavaş olur, kısa saplar meydana gelir. Esas büyüme ve verim ikinci yıldan itibaren başlar. Dikimden sonra toprağın belli ölçüde havalandırılması yabancı otların yok edilmesi için çapalama gerekir” şeklinde açıkladı.
Konuşmaların ardından katılımcıların soruları cevaplandırıldı, katılımcılara lavanta üretimini tanıtıcı broşürler dağıtıldı. (Gülcan Kutlu)