Ana Sayfa Gündem 23 Mart 2018 596 Görüntüleme

Down Sendromlu çocuklarla buluştular

“Benim sevgim dünyaya yeter. Farklıyım. Farkında mısınız?”

*Pınarhisar Belediye Başkan Yardımcısı Ömürlü Dinçer ve Nagihan Cingöz, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü nedeniyle down sendromlu çocuklarla buluştular.

HABER MERKEZİ

Pınarhisar Belediye Başkan Yardımcısı Ömürlü Dinçer ve Başkan Mustafa Cingöz’ün eşi Nagihan Cingöz, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nde down sendromlu çocukların toplumumuzun bir parçası olduğu, onlar için hayatın daha kolay hale getirilmesi gerektiği düşüncesinden hareketle Pınarhisar’da yaşayan down sendromlu çocukları ziyaret ettiler. Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla Pınarhisar’da yaşayan down sendromlu çocukları ziyaret eden Başkan Yardımcısı Ömürlü Dinçer ve Nagihan Cingöz, çocukları ziyaretleri ve beraberinde getirdikleri hediyelerle sevindirdiler.

Ziyaretlerin ardından bir açıklama yapan Pınarhisar Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömürlü Dinçer; “Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla her yıl olduğu gibi down sendromlu kardeşlerimizle bir araya gelmek istedik. Dünya Down Sendromu Günü, bizlere down sendromlu bireyler hakkında toplumsal bilinç yaratmak açısından önemli bir fırsat sunuyor. Toplumuzda Down sendromlu bireylerin bizim bir parçamız olduğunu, eğitilebilir olduğunun bilinciyle hareket edilmelidir.  21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü vesilesiyle Down sendromlu bireylere ve değerli ailelerine sağlıklı, huzurlu, mutlu bir hayat diliyorum. Her biri özel bu genç kardeşlerimizi mutlu edebildiysek ne mutlu bizlere” şeklinde konuştu.

*Down Sendromu Günü neden 21 Mart’ta kutlanıyor? 

21 Mart’ta toplumda down sendromu konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Birleşmiş Milletler’in, 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinlikler farkındalık yaratıyor. 21 Mart’ta kutlanmasının ise ayrı bir sebebi var. 21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor. Bu yüzden Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü 21 Mart’ta kutlanıyor. Dünya genelinde 6 milyon insan bu genetik farklılığı taşıyor.

*Down Sendromu nedir?

En basit tanımıyla Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Down Sendrom’unda 21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır. Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır.

Down Sendromu üçe ayrılıyor

Trizomi 21: Bütün hücreler ekstra bir 21. kromozama sahiptir. Down sendromlu insanların yüzde 94’ü bu gruptadır.
Translokasyon: Ekstra 21. kromozom başka bir kromozoma bağlanır. Down sendromlu insanların yüzde 4’ü bu gruptadır.
Mozaik: Hücrelerin bir kısmı ekstra bir 21. Kromozama sahiptir. Down sendromlu insanların yüzde 2’si bu gruptadır.

*Down Sendromlularını fiziksel özellikleri

Down Sendromlular’da görülen bazı fiziksel özellikler; Çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir.

Down Sendromlu bebekler istisnalar olmakla beraber yaşıtlarından daha yavaş büyürler. Zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Bu gerilik, yaş büyüdükçe daha belirgin olarak gözükmekte, ama uygun eğitim programları ile Down Sendromlu çocuklar da pek çok başarıya imza atmakta ve toplum hayatı içinde anlamlı hayatlar kurabilmektedirler. Burada düzenli ve disiplinli bir eğitim programı ve bol tekrar en önemli faktördür.

Down Sendromlu bireyler genel olarak yaşıtlarından daha kısa boylu olurlar ve metabolizmalarının yavaş çalışması nedeni ile doğru beslenme alışkanlığı edinmezlerse ileri yaşlarda kilo problemi yaşayabilirler. (Gülcan Kutlu)

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Ormanlarımız yanmasın

Ormanlarımız yanmasın

Tema Tasarım | Osgaka.com