Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan program kapsamında birçok okulda sahnelenen oyun tarihi Koloğlu İlköğretim Okulu bahçesinde öğrencilerle buluştu.
HABER MERKEZİ
Pınarhisar’da, Vakıf Haftası dolayısıyla devlet tiyatrosu sanatçısı Çetin Azer Aras’ın sergilediği “Masalcı Vakıf Dede” adlı oyun, tarihi Koloğlu İlköğretim Okulu bahçesinde öğrencilere sunuldu.
Oyun öncesinde günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılması ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı bir öğrenci yaptı. Öğrenci günün anlam ve önemini belirten konuşmada; “Her yıl Mayıs Ayının 2. Haftası Vakıflar Haftası olarak kutlanmaktadır. Vakıf; kişinin taşınır veya taşınmaz mallarının hiçbir dış tesir altında kalmaksızın sırf kendi rıza ve isteği ile şahsi mülkiyetinden çıkarıp hayır ve hasanet gayesi ile yine kendisi tarafından belirtilen şart ve hizmetlerin yerine getirilmesi için ebedi olarak tahsis etmesidir. Bu durumda vakıf kuran kişi ile Vakfeden kişi arasında vakfın hangi şartlara göre yürütüleceği belirten yazılı belgelere de Vakfiye denilmektedir.
Vakfiyeler, mahkemelerde hakimler ve şahitler huzurunda tanzim edilen belgeler olmalarından dolayı tarihi kıymeti haiz güvenilir belgelerdir. Sadece Vakıf Hizmetlerinin nasıl yapılması gerektiğini değil, aynı zamanda; hukuki, tarihi, coğrafi, toplumsal, iktisadi, dini vb. yönlerden kültürümüzü yansıtan bilgiler açısından da çok önemli bir hazinedir.
Tarihe baktığımız zaman atalarımızın sayısız hayır müessesesi kurmuş olduklarını görürüz. Camiler, medreseler, darüşşafakalar, yetimhaneler, güçsüzleri koruma yurtları, kervansaraylar, tersaneler, yollar, köprüler, hanlar, hamamlar, aş evleri gibi vakıf ve hayır kurumları hep Allah inancı ve ibadet amacıyla yapılmışlardır. Atalarımız bu hayırlı işleri yapmakla kalmamış, onları ayakta tutacak, devamını sağlayacak, harap olup yıkılmalarını önleyecek tedbirleri de almışlardır. Bu suretle muazzam bir efkaf müessesi doğmuştur. Vakıflar, Hz. Muhammed ve ashabı Kiram’ın fiilleriyle vücut bulmuş, hayır kurumları olarak başlamış atalarımızın bu manevi mirasa sahip çıkmalarıyla da günümüze kadar uzanıp gelmiştir.
Yukarıda saydığımız hayır kurumları oldukça yaygın olup, insanlar bu hayır kurumlarından bedava yararlanırlardı. Köylerde köy odaları, evlerde hariciye adı verilen misafir odaları bulunurdu. Atalarımız , dedelerimiz bir yolcu, bir fakir veya bir yabancı bulup sofrasına oturtmak için can atardı. Ne yazık ki bugün üst katta oturan alt kattakini tanımayacak şekilde kalabalıklar içinde yalnız yaşamaktayız.
Vakıflara bağlı öğrenci yurtlarında öğrencilerin barınma, yiyecek, giyecek ihtiyaçları karşılık beklemeden sağlanır. Düşkünler ve yoksulluklar için aş evleri açılıp onların daha sağlıklı yaşamalarına katkıda bulunulur. Sağlık hizmetleri veren vakıflar da aynı hizmetleri insanlara sunarlar. Vakıflar Genel Müdürlüğü ve vakıfların hizmetlerini anlatmak amacıyla her yıl Vakıflar Haftası kutlanır.
Vakıflar eğitime, öğretime, belediyelere, sağlık işlerine, yoksullara hizmet ederler. Vakıf tarafından yardım alan kişilerin adları, kurum tarafından açıklanmaz. Ülkemizin sosyal, ekonomik, kültürel ve yurt savunmasında vakıfların yardımları büyüktür. Bu kadar güzel bir hizmetin sürekliliğini sağlamak hepimizin görevidir. Vakıflara yardım ederek gelirlerini çoğaltmak ve çalışmalarını desteklememiz gerekmektedir.
İnsanlardaki yardım duygusunu geliştirmek, dayanışmanın önemini anlatmak ve insanların gönül zenginliğine ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla 1985 yılından beri “Vakıflar Haftası” kutlanmaktadır” dedi.
Konuşmanın ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Konuşmaların ve şiirlerin okunmasının ardından Gonca Gülay Aras’ın yazdığı, Çetin Azer Aras’ın yönetmen ve oyunculuğunu üstlendiği ‘Masalcı Vakıf Dede’ müzikli çocuk oyunu, Pınarhisarlı öğrencilerin büyük beğenisini kazandı. Vakıf Dede rolünü canlandıran tiyatro oyuncusu Çetin Azer Aras, ‘Leylek Vakfı’nın anlatıldığı oyunda zaman zaman öğrenci ve öğretmenler de oyuna oyuncu olarak katkı verdi.
Sunumun ardından Aras, Pınarhisar Gazetemize yaptığı açıklamada, oyunu 6 yıldır sürdürdüğünü söyledi. Aras, Türkiye’de 38 il, 14 ilçe, 6 köyde, yurt dışı da olmak üzere 245 defa oyunu oynadığını belirtti. Aras; “Oyunumuzu ulusal ve uluslararası festivallerde de sergiledik. 50 binin üzerinde çocuğumuza vakıf kültürünü ve bilincini Masalcı Vakıf Dede adlı oyunumuzda vermeye çalıştık” dedi.
Oyunun sahnelenmesinin ardından Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından oyunu izlemeye gelen öğrencilere çeşitli hediyeler dağıtıldı. Hediyeleri Pınarhisar Kaymakamı Murat Eren, Edirne Vakıflar Bölge Müdürü, Pınarhisar İlçe Milli Eğitim Müdürü ve öğretmenler takdim ettiler.
Programa, Edirne Vakıflar Bölge Müdürü, Pınarhisar İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Eren, Okul Müdürü Erdem Yiğit, öğretmen ve öğrenciler katıldı. (Gülcan Kutlu)