Ana Sayfa Gündem 11 Aralık 2018 549 Görüntüleme

Kurudere Köyü’nde Yem Bezelyesi ekildi

*“Çayır Mera Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında Kurudere Köyü’nde yem bezelyesi ekimi gerçekleştirildi.

HABER MERKEZİ

Pınarhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şubesi ile ortaklaşa yürütülen “Çayır Mera Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında Kurudere Köyü’nde yem bezelyesi ekimi gerçekleştirildi. Kururdere’de gerçekleşen bu demonstrasyonda  Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şubesi’nden temin edilen “Taşkent”  çeşidi ile Namık Kemal Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü’nün geliştirdiği “Töre” çeşidi kullanıldı.  Yapılan bu çalışmalar ile Pınarhisar koşullarında “Taşkent” ve “Töre” çeşitlerinin gelişim ve verim farklılıklarının gözlemlenmesi amaçlanıyor.

*Taşkent Yem Bezelyesi

Doç. Dr. Ahmet Tamkoç tarafından ıslahı yapılmış olup, 2008 tarihinde Selçuk Üniversitesi adına tescillenmiştir.

Morfolojik Özellikleri: Mor Çiçek açan otluk bir çeşittir. Yaprakları geniş sık, dallanma kabiliyeti yüksek bir çeşittir. Bitki kökü saçak şeklinde olup azot bağlama kabiliyeti yüksektir. Dekara 10-12 kg organik saf azot bırakır. Bitki Boyu 140 -180 cm arasındadır.

Tarımsal Özellikleri: Soğuğa ve kışa dayanıklıdır. Buğday ekim zamanı ekimi yapılır. Ekim derinliği 2-3 cm olmalıdır. Ekim miktarı yetiştirilen bölgeye göre 10-12 kg / da Taşkent ile birlikte 4-5 kg tritikale ve ya uzun boylu kılçıksız buğday, yulaf ile birlikte ekim yapılmalıdır. Taşken Yem Bezelyesi çok erkencidir. Mayıs başında çiçek açar hasada gelir. Ardından ikinci ürün rahatlıkla ekilebilir. Macar fiğinden 15 gün önce biçime gelir. %50 çiçeklenme döneminde boyu 130-180 cm olduğunda biçim yapılır. Gübrelemeye karşı dayanıklıdır. Dekara 20 -25 kg kadar üre kullanılabilir. Taşkent Yem Bezelyesinin verimi kuru ot olarak dekara 25-65 balya isilaj verimi ise dekara 3500-5000 kg arasındadır. Taşken Yem Bezelyesi çeşidi tek yıllık yem bitkileri, sertifikalı tohum kullanım ve yetiştirme desteği kapsamındadır.

Kalite Özellikleri: Otu çevrilirken öğle sıcağında yaprağı dökülmez. Otunun protein miktarı oldukça yüksek olup tek başına ekimde % 20-25 iken tritikale, buğday, arpa veya yulaf ile yapılan karışım ekimlerde % 13-17 arasında değişmektedir.

*Töre Yem Bezelyesi

Namık Kemal Üniversitesi’nce 1998-2006 yılları arasında ıslah edilen yüzde 100 yerli Töre Yem Bezelyesi, 2006-2007 ve 2007-2008 yıllarında Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Çayırova, Çanakkale bölgelerinde yapılan resmi verim denemelerinde 1. olmuş ve 2009 yılında tescil edilmiştir.

Çeşit özellikleri: Yüksek yeşil ve kuru ot verimi. Hayvan beslemede sorunsuz kullanım. İkinci ürün için erken alım. Toprakta yüksek miktarda azot birikimi. Fusarium ve Antraknoza yüksek tolerans. Farklı toprak tiplerine yüksek adaptasyon sağlar. Soğuğa yüksek tolerans. (-18 derece ile -20 dereceye kadar). (Gülcan Kutlu)

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com