Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından Pınarhisar Devlet Hastanesi’nde bebek dostu hastane değerlendirmesi yapıldı.
HABER
GÜLCAN KUTLU
Pınarhisar Devlet Hastanesi’nin “Bebek Dostu Hastane” olmak için çalışmaları devam ediyor. Pınarhisar Devlet Hastanesi’nin “Bebek Dostu Hastane” olmak için yaptığı çalışmalar Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” kapsamında Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğünden gelen ekip tarafından yerinde değerlendirildi.
Bebek Dostu Hastane ne demek?
Anne sütünün özendirilmesine ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkları kazandırılmasına yönelik Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları kapsamında, doğum hizmeti veren hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere 1991 yılında Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı başlatıldı.
Doğum hizmeti veren hastanelerden; gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler ‘Bebek Dostu Hastane’ unvanını alıyorlar.
Peki bu program dahilinde hastanenin yükümlülükleri nelerdir?
Emzirmeye ilişkin yazılı bir politika hazırlanmalı ve bu düzenli aralıklarla tüm sağlık personelinin bilgisine sunulmalıdır.
Tüm sağlık personeli bu politika doğrultusunda eğitilmelidir.
Hamile kadınlar, emzirmenin yararları ve yöntemleri konusunda bilgilendirilmelidir.
Doğumu izleyen ilk yarım saat içinde emzirmeye başlamaları için annelere yardımcı olunmalıdır.
Annelere emzirmenin nasıl olacağı ve bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını nasıl sürdürebilecekleri gösterilmelidir.
Tıbben gerekli görülmedikçe yeni doğanlara anne sütünden başka herhangi bir yiyecek veya içecek verilmemelidir.
Anne ile bebeğin 24 saat bir arada kalmalarını sağlayacak bir uygulama benimsenmelidir.
Bebeğin her isteyişinde emzirilmesi teşvik edilmelidir.
Emzirilen bebeklere yalancı meme veya emzik türünden herhangi bir şey verilmemelidir.
Anneler, taburcu olduktan sonra da emzirmeye devam edebilmeleri, karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri, bebeklerinin ve kendilerinin kontrollerini yaptırabilmeleri açısından başvurabilecekleri sağlık kuruluşları hakkında bilgilendirilmelidir.