Pınarhisar’ın Poyralı Köyünde, şeker pancarı, pekmez yapılmak amacıyla kaynatılmaya başladı. Poyralı’da yaşayan Emine Kayacık, tarlaya ektikleri pancarın hasadını yaptıklarını ve şeker pancarı pekmezi yapımı üretimine başladıklarını söyledi. Emine Kayacık; ““Fabrikalar pancarı işleyerek şekerini yapıyor, biz de Poyralı’da pekmezini yapıyoruz” dedi.
HABER
Gülcan KUTLU
Pınarhisar’ın Poyralı Köyünde, şeker pancarı, pekmez yapılmak amacıyla kaynatılmaya başladı. Poyralı’da yaşayan Emine Kayacık, tarlaya ektikleri pancarın hasadını yaptıklarını ve şeker pancarı pekmezi yapımı üretimine başladıklarını söyledi. Emine Kayacık; ““Fabrikalar pancarı işleyerek şekerini yapıyor, biz de Poyralı’da pekmezini yapıyoruz” dedi.
Şeker pancarı pekmezi üretiminin zahmetli bir iş olduğunu belirten Emine Kayacık, kabukları soyulduktan sonra kaynatılan şeker pancarının sıkılarak şırasının çıkarıldığını, kaynatılan şıranın pekmez olduğunu söyledi. Şeker pancarı pekmezini tamamen doğal yöntemlerle ürettiklerini, pekmez yapımı aşamasında herhangi bir tatlandırıcı kullanmadıklarını ifade eden Kayacık; “Şeker pancarı pekmezini özellikle kış aylarında direnç vermesi için tüketiyoruz. Her yıl geleneksel olarak yapılan pekmezler sofralarımızı süslüyor” dedi.
Poyralı Köylüleri tarlalarında bin bir emekle bölgede bulunan tertemiz kaynak sularıyla yetiştirilen şeker pancarını bin bir zahmetle işleyerek, sofralara ‘pancar pekmezi’ olarak ulaştırmaya başladılar. Hasat zamanının başlamasıyla köylüler tarafından toplanan şeker pancarları, üreticileri tarafından evlerinin avlularında özenle yıkanıyor, temizleniyor ve kabukları soyuluyor. Pekmez ustaları köylerinde bulunan kadim pekmez hanelerinde, tahta ezme makinelerinde pancarı sıkarak, posasını alıyor. Posadan çıkan pancar şırası, yine bölgedeki el değmemiş doğal kaynak suları ile kaynatılarak, sofralara ulaşıyor.
*Yüzyıllık pekmez hanelerde yapılıyor
Poyralı Köyü’nde zaman ve teknolojiye meydan okuyan ve az kalan pekmez hanelerin sahiplerinden Poyralı Muhtarı Bülent Kayacık’ın eşi Emine Kayacık pancar pekmezinin zorlu ve bir o kadar da keyifli yolculuğunu; “Fabrikalar pancarı işleyerek şekerini yapıyor, biz de böyle pekmezini yapıyoruz senelerden beri. Öncelik ile tarlalardan çıkarttığımız Pancarı kazıyoruz, bol su ile yıkıyoruz. Pekmezhanemizdeki makinede kıyıyor ve burada da süzüyoruz. Daha sonra da tavalarda kaynatmaya başlıyoruz. 7-8 saat gibi bir süre de odun ateşinde kaynıyor. Bu uzun bir süreç alıyor. Dibi tutmasın ve yapışmasın diye karıştırıyoruz. Tam kıvamına gelince bidonları hazırlıyoruz, bidonlara koymadan önce tülbentten süzüyoruz. Ondan sonra şişeye dolduruyoruz” şeklinde aktardı.
*“Hiçbir katkı maddesi yok”
Poyralı’da üretinen Pancar Pekmezi’nin tamamen organik olduğunu belirten ve yeni neslin şeker pancarından pekmez üretimi yapma konusunda günden güne uzaklaştığını söyleyen Emine Kayacık; “Bizim pekmezlerimiz tamamen organiktir . Hiçbir katkı maddesi yoktur içinde. Pekmez verince çocuklara, öksürük şurubu gerekmez. Kaymağını ekmeğinin üzerine sür, ver çocuklar yesin. Hiç sorun değil. Faydası çok” dedi.
*“Zahmetine göre fiyat ucuz”
Poyralı köyünde yaşayan başka bir pekmez imalatçı ise yağmurda çamurda, karda bin bir zahmet uğraşarak ürettikleri pancar pekmezinin gerektiği karşılığını alamamaktan üzüntü duyduklarını belirterek, “Satmaya sıra geldi mi bedava istiyorlar bizden. 10 liraya 13 liraya. Ama biz istiyoruz, ki bu yapılan işlemin biraz karşılığı olsun o pekmez sofradaki yerini alana kadar olan süreç hiçte kolay bir süreç değil tarlaya ekimi, toplanması, yıkanması, işçilik, nakil için mazot parası, pişirmek için odun parası, pekmez için şişe parası, kapak parası, etiket parası bunları kimse görmüyor. Ama hepsi bizlerin cebinden çıkan para hepsini toplayınca maliyet nerelere çıkıyor. Bizler fiyat söyleyince bazı alıcıya çok geliyor. Bunun için yaptığımız işin karşılığını alamıyoruz biz” cümlelerini kullandı.