*Pınarhisar’da “Gaziler Günü” düzenlenen törenlerle kutlandı. Tören Cumhuriyet Meydanı’nda toplanılmasından sonra Saygı duruşu İstİklal Marşı’nın okunması ile başladı, Kıbrıs Gazisi Mustafa Koçoğlu günün anlam ve önemine belirten konuşma ile devam etti. Tören şiirlerin okunmasının ardından son buldu. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından da Pınarhisarlı Gaziler için Garnizonda yemek verildi.
HABER
Gülcan KUTLU
Pınarhisar’da “Gaziler Günü” düzenlenen törenlerle kutlandı. Tören Cumhuriyet Meydanı’nda toplanılmasından sonra Saygı duruşu İstİklal Marşı’nın okunması ile başladı, Kıbrıs Gazisi Mustafa Koçoğlu günün anlam ve önemine belirten konuşma ile devam etti.
Gazi Mustafa Koçoğlu yaptığı konuşmasında; “Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk Milleti işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millettir. Bu nedenle tarihinde bu uğurda çok savaş yapmış birçok insanının şehit ve gazi vermiştir. Gazi, harbe katılıp ta, harpten sağ olarak dönen savaşmış kahramanlardır. Gazilik unvanı devlet tarafından verilir. En büyük Gazi, bu unvanı 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile alan, vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. 2002 yılında çıkartılan yasa ile 19 Eylül günü “Gaziler Günü” olarak kabul edilmiştir.
Türk tarihinde İslam öncesi ve sonrası şehitlik ve gazilik onuru vardır. Her Türk de bu onurlara kavuşmak için vatanı, milleti, bayrağı, milli marşı, soydaşları ve kutsal değerleri için savaşır. Çünkü millet karakterimizde olan bu duyguların, Türk ulusu ve her bireyi için vazgeçilmez bir anlamı ve önemi vardır. Türk Milleti bunun en güzel örneğini Atatürk’ün önderliğinde verilen “Kurtuluş Savaşı”nda yaşamıştır. “Ya istiklal, ya ölüm” demiştir. Türk tarihi böylesine “kahramanlık günleri” ile doludur. İşte bu kahramanlık günlerini şehit ve gazilerimize borçluyuz. Destanlar yaratan şehit ve gaziler tek tek birer onur abidemizdir. Vatanı uğruna ölümü göze almış kahraman Türk Ordusu, daha sonra dünya barışını korumak için görev almıştır. 1950-1953 yılları arasında barış için Kore’de savaşmıştır. 1974 yılında soydaşlarımızı yok olmaktan kurtarmak için Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirmiştir. Ayrıca Mehmetçik barışı korumak için Bosna-Hersek, Somali, Kosova’ya barış gücü olarak Birleşmiş Milletler kararıyla gitmiştir. Dünya Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda, Kore Savaşı’nda ve Kıbrıs Barış Harekatı’nda birçok askerimiz şehit olmuş, bir kısmı da gazi olarak geri dönmüştür.
Türk ulusu için “Şehitler nurlanmış” ve “Gaziler onurlanmış” şahıslar demektir. Bunların başında da Başkomutan, Gazi, Mareşal ve Ulusal Önder Mustafa Kemal Atatürk gelmektedir. 19 Eylül diğer bir deyimle “Kahramanlık Günü” olarak da kutlanmaktadır. Yerel kurtuluş günleri de gazilerimiz ve kahramanlarımız için birere anma günüdür. Şehitlerimizin ruhlarını huzurlu kılmak için, savaş arkadaşları gazilerimizi hak ettikleri değeri vererek, onları her yerde ve her zaman onurlandırmalıyız.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı’ndan Kıbrıs harbine, dahili ve harici teröre karşı verilen kahramanca mücadeleden 15 Temmuz hain darbe girişimine kadar devletimizin bekası ve milletimizin birlik ve bütünlüğü uğrunda canını feda etmiş tüm aziz şehitlerimizi sonsuz rahmet, gazilerimizi minnetle anıyor, Gazilik mertebesiyle şereflenmiş tüm gazilerimizin “Gaziler Günü” kutlu olsun” cümlelerini kullandı.
Tören şiirlerin okunmasının ardından son buldu. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından da Pınarhisarlı Gaziler için Garnizonda yemek verildi. Törene Pınarhisar Kaymakam Vekili Vize Kaymakamı Elif Canan Tuncer, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, şehit yakınları, gaziler ve vatandaşlar katıldılar.