*Pınarhisar’a bağlı Ataköy’de bulunan ormanlık araziden kepçelerle toprak alınması tepki çekti. İddiaya göre, Pınarhisar Çevre Yolu’nun yapımında kullanılmak üzere Ataköy’deki Kurt Dere mevkisinde 2018 yılında ağaçlandırılan ormanlık alandan kepçe ve dozerlerle toprak alındı.
*Çevre gönüllüsü Hakan Dedeoğlu; “Bu konu önümüzdeki süreçte önemli bir sorun haline dönüşmeden önlem alınmalı” dedi.
HABER
Gülcan Kutlu
Pınarhisar’a bağlı Ataköy’de bulunan ormanlık araziden kepçelerle toprak alınması tepki çekti. İddiaya göre, Pınarhisar Çevre Yolu’nun yapımında kullanılmak üzere Ataköy’deki Kurt Dere mevkiinde 2018 yılında ağaçlandırılan ormanlık alandan kepçe ve dozerlerle toprak alındı. Yaşanan durum üzerine Ataköy Muhtarı Recep Turhan ve TEMA vakfı gönüllüleri Lüleburgaz Orman İşletme Müdürlüğü’ne konuyu bildirdi. 4 Ağustos Çarşamba günü ormanlık araziden toprak alımı durdurulurken, bölgede yaşayanlar bölgenin 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek nesillerin çevre bilinciyle yetişmesi ve daha yeşil bir Türkiye için 81 İl’de hayata geçirdiği “Fidanlar, Fidanlarla Büyüyor” projesi kapsamında ağaçlandırılmış olduğunu belirttiler. Köy sakinleri Kırklareli Valisi Osman Bilgin’in çevre konusunda duyarlı olduğuna dikkat çekerek, böyle bir duruma onay vermeyeceğini ifade etti.
*Vali Bilgin; “Fidanlar, ağaçlar insan gibidir”
“Fidanlar, Fidanlarla Büyüyor” projesi kapsamında Bin 500 Fidanın topraklarla Ataköy’de buluştuğu gün Kırklareli Valisi Osman Bilgin; “Hepiniz gencecik fidansınız, şekilleneceksiniz bu ülkenin yarını geleceği sizler olacaksınız. Bu ülkeyi sizler yöneteceksiniz. Fidanlar ağaçlar insan gibidir. Onları da dikerek büyütmeliyiz. Fidanları arttırmamız gerekiyor. Arttırmaktan ziyade büyütmek gerekiyor. Sadece fidan dikmekle olmuyor fidanları bakmak gerekiyor. Nasıl ki sizleri öğretmenleriniz yetiştiriyorsa ağaçları da sizler yetiştireceksiniz. Herkesin bir fidanı olsun. O fidanları dikelim ve yetişmesine katkı sağlayalım. Sizler hep birlikte bir fidan sahipleneceksiniz. Birlikte güzel bir geleceği ortaya çıkartacağız. Yemyeşil bir doğa, yetişmiş fidanlar ağaç olmuş ve sizlerde ağaçlar gibi dallanıp budaklanacaksınız inşallah” cümlelerini kullanmıştı.
Yetkililer ve seçilmişler konuyu çözmek için görüşmeleri sürdürüyor.
Süreç nasıl oluşmuştu?
TEMA vakfı gönüllülerinden Resul Çokan ve Hakan Dedeoğlu da Ataköy’de çoğunluğunu sedir ve meşe oluşturan ormanlık araziden toprak alımına devam edildiği takdirde arazinin eğimi dolayısıyla sağanak yağışlarda heyelan riskinin artacağını öne sürdü. Ormanlık alandan toprak alımı sırasında orman girişine asılan tabelanın da kırıldığı görüldü.
Dedeoğlu; “Konu çözüm bekliyor”
Trakya’nın önemli çevreci isimlerinden Hakan Dedeoğlu, gelinen noktayı değerlendirerek “Bu konu çözüme kavuşturulmalı. Bölgeye huzurun gelebilmesi için bu çok önemli” dedi.
“Pınarhisar-Ataköy’de neler oluyor?
Hakan Dedeoğlu; sosyal medya hesabından; “11 Ağustos 2021 günü yaptığımız haber de; Umarım yetkililer gerekli aydınlatmayı yaparlar, demiştim!. Evet bugün Ataköy muhtarımız o günkü konuyla ilgili olarak yetkililerden gelen belgeleri bana da gönderdi. Ve önümüzdeki günlerde köyünde yaşanacak olası olumsuzlukları hissettiği içinde, konuyu köyüne ve çevresindeki yetkililere özellikle de seçilmişlere anlatmaya çalıştığını ifade etti. Kısacası muhtar ve köy halkımız bu konuda neye karar verirse bizlerde gereğini yapmaya hazır olduğumuzu kendisine belirttik. Toprağına sahip çık!..
*Tek bir ağaç bile, kaybedemeyiz!
Pınarhisar- Ataköy de ormanlık alanda ne yapılmak isteniyor? Davet üzerine Tema Lüleburgaz Gönüllüsü Resül Çokan ile gittiğimiz köyde gördüklerim üzüntü vericiydi. Son günlerde kaybettiğimiz ormanlar yetmiyormuş gibi birde köyde yaşananlar. Umarım yetkililer gerekli aydınlatmayı yaparlar” ifadelerini paylaştı.