* Pınarhisar Devlet Hastanesi tarafından hasta hakları ve sorumlulukları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla hastanede yatan hastalar ile ayaktan sağlık hizmeti alan hasta ve hasta yakınlarına, “hasta hakları ve sorumlulukları” ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı.
HABER
Gülcan KUTLU
Hastanın öncelikle yararını gözeterek zarar görmemesini, özerkliğini ve hakça bir sağlık hizmeti alabilmesini hedefleyen hasta hakları ile alakalı uluslararası ve ulusal düzeyde çeşitli mevzuatlar bulunmaktadır. Türkiye’de 1998 yılında 26 Ekim “Hasta Hakları Günü” olarak kabul edildi. 26 Ekim Hasta Hakları Gününde hasta hakları konusunda farkındalığın artırılması amaçlanıyor. Hasta hakları ile temel olarak hastaların kaliteli sağlık hizmeti alma ve sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Bunun yanı sıra hastanın saygınlığının korunarak, teşhis ve tedavinin her aşamasında hastanın aktif katılımı sağlanması da amaçlanıyor.
Pınarhisar Devlet Hastanesi tarafından “Hasta Hakları Günü” dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Pınarhisar Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Aylin Can ve hastane personeli katıldı. Düzenlenen etkinlikte günün önemine binaen Pınarhisar Devlet Hastanesi tarafından hasta hakları ve sorumlulukları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla hastanede yatan hastalar ile ayaktan sağlık hizmeti alan hasta ve hasta yakınlarına, “hasta hakları ve sorumlulukları” ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Etkinlikte ayrıca günün önemine dikkat çekmek amacıyla hastalara hediye takdim edildi.
Pınarhisar Devlet Hastanesi’nden “Hasta Hakları Günü” dolayısıyla yapılan açıklamada Türkiye’de 1998 yılında 26 Ekim Gününün Hasta Hakları Günü olarak eklendiği anımsatıldı. Açıklamada ayrıca Sağlık Bakanlığının “Sağlıkta Özel Günler Takvimi”ne de 26 Ekim günü Hasta Hakları Günü olarak eklediği belirtildi.
Açıklamada; “Bilindiği üzere; hastanın yararını, zarar görmemesini, özerkliğini ve hakça bir sağlık hizmeti alabilmesini hedefleyen hasta hakları sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı, bilgilendirme ve bilgi alma hakkı, sağlık kurumunu ve personelini seçme hakkı, mahremiyet hakkı, tıptaki yeniliklerden yararlanma, dinî vecibelerini yerine getirme, şikâyet ve tazminat hakkı gibi haklar içermektedir.
Hasta hakları ilk kez 1981 yılında Lizbon’da yapılan 34. Dünya Tabipler Birliği Genel Kurulu’nda yayımlanan Lizbon Bildirgesi ile benimsenmiştir. Daha sonra 47. Dünya Tabipler Birliği Kurultayında (Bali, Eylül 1995) değişikliğe uğramış, 171. Konsey Oturumunda (Şili, Ekim 2005) gözden geçirilip düzeltilmiştir. Ulusal düzeydeki yasal düzenleme Tıbbi Deontoloji Nizamnamesi, Hasta Hakları Yönetmeliği, İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi gibi mevzuatlarda yer almaktadır.
Ülkemizde, 1998 yılında 26 Ekim günü “Hasta Hakları Günü”olarak kabul edilmiştir. Ayrıca, Bakanlığımız “Sağlıkta Özel Günler Takvimi”ne de 26 Ekim günü Hasta Hakları Günü olarak eklenmiştir” bilgilerine yer verildi.
*Hasta hakları nelerdir?
“Sağlık hizmetlerinden adalet ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde faydalanma. Bilgi isteme. Sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme. Personeli tanıma, seçme ve değiştirme. Öncelik sırasının belirlenmesini isteme. Tıbbi gereklere uygun teşhis, tedavi ve bakım. Kayıtları inceleme ve kayıtların düzeltilmesini isteme. Bilgi verilmemesini isteme. Mahremiyete saygı gösterilmesi. Rıza olmaksızın tıbbi ameliyeye tabi tutulmama. Bilgilerin gizli tutulması. Tedaviyi reddetme ve durdurma. Tıbbi araştırmalarda rıza. Güvenliğin sağlanması. Dini vecibeleri yerine getirebilme ve dini hizmetlerden faydalanma. İnsani değerlere saygı gösterilmesi ve ziyaret. Refakatçi bulundurma. Müracaat, şikâyet ve dava.”