Pınarhisar Tozaklı köyü muhtarı Erdinç Kılıç yaptığı açıklamada 1979 yılında kurulan ve 2 yıl öncesine kadar köy için hayati önem arz eden SS. Tozaklı Tarım Kooperatifinin 2 yıl önce işlevini yitirerek kapandığını ve halen bakanlıktan denetimci beklediklerini söyledi.
HABER
Hacer ZORTUL
Pınarhisar’a bağlı Tozaklı köyü muhtarı Erdinç Kılıç yaptığı açıklamada 1979 yılında kurulan ve 2 yıl öncesine kadar köy için hayati önem arz eden SS. Tozaklı Tarım Kooperatifinin pandemiden hemen önce yaklaşık 2 yıl önce işlevini yitirerek kapandığını ve halen bakanlıktan denetimci beklediklerini söyledi. Tozaklı köyü muhtarı Erdinç Kılıç kapsına kilit vurulan S.S. Tozaklı Tarım Koopertifi için; “Hala bakanlıktan denetim için görevlendirme bekliyoruz. Arayan, soran, gelen, giden de yok” diyor.
*“600 nüfuslu köyde 170 ortağı vardı”
İlk dönem muhtarlık görevini yerine getiren Tozaklı Muhtarı Erdinç Kılıç, 1979 yılında kurulan Tozaklı Tarım Kooperatifi’nin, köy halkı için önemli bir rolünün bulunduğunu belirterek; “Manavından tutun da, balya bağlama makinasına kadar, bir çok önemli aktivitesi vardı. 600 nüfuslu köyde, 170 ortağı vardı. Şu anda kapısında kocaman bir kilit var. Pandemiden önce kötüye gidiş başlamıştı. Pandemi de işin tuzu biberi oldu. Bakanlıktan, kooperatifin denetimini istedik. Ne zamandan beridir denetim için gelen giden kimse yok. İyice denetlensin. Borcumuz mu var. Neler yanlış gitmiş? İşin iç yüzü bir ortaya konulsun. Şu vaziyette hayalet bir kooperatiften başka ortada bir şey yok” dedi
*“Genellikle de sonuç alıyoruz”
Hiçbir devlet kurumu ile sorun yaşamadıklarını belirten Muhtar Erdinç Kılıç sözlerine; “Köyümüze hizmet getirebilmek ve sorunlarımızı çözebilmek için devletin kurum ve kuruluşlarına ihtiyacımız var. Kimseyle kötü değiliz ve olmuyoruz da. Sonuçta herkes, hizmet üretmek üzere var. Bu yüzden de köy olarak önemli bir sorunumuz yok gibi. Bir derdimiz olduğunda; ilçe kaymakamından, il ve ilçe müdürlüklerine, siyaset birimlerinden özel idaresine kadar, derdimizi anlatıyor ve çözümünü istiyoruz. Genellikle de sonuç alıyoruz” şeklinde devam etti.
“Eve veya hemşire görevlendirilmesi düşünülmeli”
Muhtar Erdinç Kılıç açıklamalarında Pınarhisar’a yakın bir köy olduklarına dikkat çekerek; “Pınarhisar’a yakın bir köyüz. Sağlık hizmetleri açısından uzun zaman almaz. Muhtarlığa yakın bir yerde de, haftada iki gün bir doktor geliyor. İlaç yazıyor daha ziyade. Güzel bir hizmet. Bizim muhtarlık binamızda uygun yerlerimiz de var. Bir ebe veya hemşire ataması yapılsa, pansumandır, enjeksiyondur, bu tarz sağlık işleri yapılabilir. Küçük bir yerde yaşıyoruz. Mesela Covit 19’a yakalananlar. Test yapılıp ta, pozitif çıktıktan sonra anlayabiliyoruz. 4 tane de ölüm yaşadık sırf bu yüzden. Ebe veya hemşire görevlendirilmesi işinin düşünülmesi lazım diyorum mutlaka” ifadelerine yer verdi.
*“Tozaklı yaşanacak yer”
Muhtar Erdinç Kılıç sözlerinin sonunda Covit 19 salgın sürecinde, Tozaklı köyünde 4 ölüm gerçekleştiğini belirterek; “600 nüfuslu bir köy. Benim dönemimde 300 civarında ölüm yaşamışız. Bunların 4 tanesi de covit kaynaklı. Köydeki nüfusun % 70’i belli bir yaşın üzerinde. Köy halkından tahminen 50 civarındaki vatandaşımız, başka yerlere çalışmaya gidiyorlar. Son zamanlarda, yeniden köye dönüşler de olmaya başladı. Okulumuz da var. Tozaklı yaşanacak yer” cümlelerini kullandı.