Ana Sayfa Gündem 17 Aralık 2021 182 Görüntüleme

Artık bir tercih değil, zorunluluk

Kırklareli İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu toplantısı Kırklareli Vali Yardımcısı Pınarhisar Kaymakamı Mehmet Kılıç Başkanlığında gerçekleştirildi. Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, tarım, orman ve su alanında iklim değişikliğinin etkilerini azaltacak tedbirleri almak, küresel ısınmayı azaltacak üretim yöntemlerine geçmek ve doğal kaynakları verimli kullanmak artık bir tercih değil, zorunluluk olduğunu söyledi.

HABER

Hacer ZORTUL

Kırklareli Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu ve “Havza Yönetimi Merkez Kurulu, Havza Yönetim Heyetleri ve İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurullarının Teşekkülü, Görevleri, Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ” ile teşkil edilen Havza Yönetimi Merkez Kurulu toplantısı Kırklareli Vali Yardımcısı Pınarhisar Kaymakamı Mehmet Kılıç Başkanlığında gerçekleştirildi.

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy toplantıda Tarım ve Orman Bakanlığının kuraklıkla mücadele strateji ve eylem planı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Müdür Mehmet Aksoy yaptığı bilgilendirmede tarım, orman ve su alanında iklim değişikliğinin etkilerini azaltacak tedbirleri almak, küresel ısınmayı azaltacak üretim yöntemlerine geçmek ve doğal kaynakları verimli kullanmak artık bir tercih değil, zorunluluk olduğunu söyledi. Müdür Aksoy; “Suyumuzun dörtte üçünü kullanan tarım, kuraklık sürecinden en fazla etkilenecek sektörlerin başında geliyor. Yapılan araştırmalara göre iklim değişikliği nedeniyle ülkemizde 2050 yılına kadar tarımsal verimlilikte yüzde 2 ila 13 arasında azalma olacağı öngörülüyor. Bu nedenle kaynakları tüketerek değil, doğru yöneterek, çevreyi koruyarak ve sera gazını azaltan üretim yöntemlerini hızlıca uygulamaya alarak gerçekleştirmemiz hayati önem taşıyor.

Tarımsal kuraklık özellikle hububat bitkilerinde önemli verim kayıplarına neden olduğundan, Bakanlığımız verim kayıp oranına göre dekara 30 lira ila 100 lira arasında destekleme ödemesi yapmaktadır. Tarımsal kuraklığa karşı Bakanlığımız, Modern Basınçlı Sulama Sistemleri hibesi kapsamında 300 milyon lira destekleme ödemesinde bulunmaktadır. TARSİM kapsamında kuraklık sigortasında devlet desteğini yüzde 60’tan yüzde 70’e, hasar ödeme oranını ise yüzde 70’ten yüzde 80’e çıkarmıştır.

İlimizde de Tarımsal Kuraklıkla mücadele kapsamında; Bakanlığımız tarafından desteklenen çeltikte tava usulü yerine damla sulama yönteminin uygulandığı ‘Damlaya Damlaya çeltik Olur’ projesi uygulanmaktadır. Ayrıca alternatif tasarruf sulama yöntemleri yaygınlaşmaya başlamış olup, su tasarrufuna yönelik uyguladığımız yöntemlerden birisi de ‘Yağmur Suyu Hasadı’dır. Bununla birlikte etkin ve verimli sulama konuları kapsamında Araştırma Enstitüleri ile iş birliği içerisinde üreticilerimize eğitim ve gezi faaliyetleri düzenlenmektedir.

Tarım, orman ve su alanında iklim değişikliğinin etkilerini azaltacak tedbirleri almak, küresel ısınmayı azaltacak üretim yöntemlerine geçmek ve doğal kaynakları verimli kullanmak artık bir tercih değil, zorunluluktur. Bakanlık olarak başta tarım olmak üzere eylem planlarımızı tek tek hayata geçirerek, geleceğimize sahip çıkıyoruz. Tarımı dönüştürüp, yeni iklime hazır olacağız” dedi.

Toplantı konu ile ilgili uzmanların sunum ve konuşmaları, heyet üyelerinin görüş ve önerilerinin alınması ardından sona erdi.

Toplantıya Vali Yardımcısı Pınarhisar Kaymakamı Mehmet Kılıç, DSİ 11. Bölge Müdürü Erdinç Kuran, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy ve ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com