“Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın”
On kıta, tek vatan, ilelebet istiklal
“Şanlı bayrağımız göklerden, İstiklal Marşımız dillerden, vatan sevgisi iman dolu göğüslerden ebediyen silinmesin”
*İstiklal Marşı’nın Kabul edilişinin 102. yıldönümü ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy ’un vefatının yıldönümü vesilesiyle Pınarhisar Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda Pınarhisar İmam Ortaokulu öğrenci ve öğretmenlerinin düzenlediği programda başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Mehmet Akif Ersoy ile tüm şehit ve gaziler minnetle yad edildi.
HABER
Gülcan KUTLU
İstiklal Marşı’nın Kabul edilişinin 102. yıldönümü ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy ’un vefatının yıldönümü vesilesiyle Pınarhisar Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda Pınarhisar İmam Ortaokulu öğrenci ve öğretmenlerinin düzenlediği programda başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Mehmet Akif Ersoy ile tüm şehit ve gaziler minnetle yad edildi.
Pınarhisar İmam Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Buket Özgen’in sunduğu kutlama programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Pınarhisar İmam Hatip Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Yasemin Akkanat yaptı. Öğretmen Yasemin Akkanat yaptığı konuşmasında; “İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilişinin 102. Yıldönümünü kutlamak ve milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anmak için bir araya gelmiş bulunmaktayız.
Vatan ve millet sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının, en güzel ifadesi olan İstiklal Marşımızı bize armağan eden, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla anıyoruz. Bayrağımız ve onun hürriyetini ebedileştiren İstiklal Marşımız, milletimizin ruhunu, tarihini ve ideallerini aksettiren ölmez bir değerdir.
İstiklal Marşı’nı anlatmak ve anlamak için, İstiklal Marşımızın yazıldığı o buhranlı günleri bilmemiz ve bu çerçevede değerlendirmemiz gerekir. Zor günler yaşıyordu Türk ulusu o yıllarda. Yüzyıllarca üzerinde at koşturduğu, ebedi yurt bildiği toprakları işgal altındaydı. Binlerce yıl hür yaşamış, dünyaya düzen vermiş bir milletin yok edilişine seyirci kalınamazdı. Anadolu’nun bağrında Mustafa Kemal tarafından bir umut meşalesi yakılmıştı. Silahları elinden alınmış, ordusu dağıtılmış bir ulus, yeniden var olma mücadelesi veriyordu. Parola; “Ya İstiklal Ya Ölüm”dü.
Hedeflenen istiklale bir destan gerekliydi. Zaferi önceden müjdeleyecek bir destan. Sinelerindeki inançları haykıracak bir destan. Tarihi yapılmadan yazacak bir destan. 7 Kasım 1920 tarihli Hakimiye- Milliye gazetesine verilen bir ilanla adı İstiklal Marşı olacak bu destanı yazmaya çağrıldı, kalemler ve gönüller. Peki böyle bir destanı kim yazabilirdi? Böyle büyük bir güç ve kudreti barındıracak bir şiiri, ancak imanıyla, yaşantısıyla, Anadolu’nun çektiği ıstırabı hissedebilecek, onun için yanıp kavrulan bir yürek yazabilirdi. O yüreğin sahibi, hiç şüphesiz milli mücadeleye gönül vermiş, ulusun derdiyle dertlenmiş, Akif’ten başkası değildi. Göğsündeki sonsuz iman, bitip tükenmek bilmeyen vatan aşkı, hürriyete olan sonsuz inancıyla bu marşı sadece ve sadece o yazabilirdi. Öyle ki O’nun;
Korkma!
Cehennem olsa gelen
Göğsümüzde söndürürüz.
Bu yol ki hak yoludur,
Dönme bilmeyiz…
Yürürüz!
Dizeleri beklenen marşın çok önceden müjdeleyicisi idi. Mehmet Akif’in gönlündeki kor sözcüklere dönüştüğünde, bunu yazacak mürekkebi dahi yoktu. Bu yüzdendir ki ilk dizelerini mum ışığında Taceddin Dergahının duvarlarına kazıyarak yazdı. Kalpte ateş yoksa gözde buğu olmazmış. Dertli gönül Mehmet Akif, yaşlı gözlerle tamamladı destanını. Türk milletinin aklına ve gönlüne nakşeder. O destanın sahibi artık Mehmet Akif değil, Büyük Türk Milletidir. Ebedi aleme göç ettiğinde dahi son sözleri “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” duası olmuştur.
Büyük Türk ulusunun, yılmayan mücadele ruhunu yansıtan bu destansı marş, bir ulusun var olma, özgür olma kararlılığının sonucudur. 100 yıl sonra vatanımız yine pek çok sınavdan geçerken bu kötü günleri de asil kanımızda var olan milli beraberlik ve beraberlikle atlatacağımıza inanıyoruz. Çünkü bizler küçücük bebeğiyle kağnısında mühimmat taşıyan, son evladı bile olsa gözünü kırpmadan vatan uğruna cepheye yollayan, düşmanın geldiğini görünce yüzlerce kiloluk mermiyi kaldırıp düşmanı şaşkına uğratan aziz bir milletin torunlarıyız. Her günümüz, her yılımız farklı sıkıntılarla geçse de Allah’ın yardımıyla biriz, , birlikteyiz, beraberiz.
Bu vesileyle 6 Şubat gecesi hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Türk Milleti milli birlik ve beraberlikle güçlükleri yenmesini bilmiştir.” ve inanıyoruz ki yine bilecektir. İstiklal mücadelesi veren sayısız şehitlerimizi, İstiklal Marşımızı yazan ustayı ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, saygıyla anıyoruz.
Şanlı bayrağımız göklerden, İstiklal Marşımız dillerden, vatan sevgisi iman dolu göğüslerden ebediyen silinmesin” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından program İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve İstiklal Marşı’nın yazılış destanının anlatıldığı video gösterimi, İstiklal Marşı’nın yazılış destanında milli mücadele kahramanı Anadolu kadınlarının mücadelesini anlatan “Mustafa Kemal’in kağnısı” adlı şiirlerin Pınarhisar İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Zeynep Güneşel tarafından seslendirilmesi, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşını yazmasına sebep olan o milli mücadele ruhunun öyküsünü anlatan “İstiklal Marşı” oratoryo gösterisi, İmam Hatip Ortaokulu 6. Sınıf öğrencilerinden oluşan koro tarafından müzik yapıtlarının seslendirilmesi ile devam etti. Programın devamında 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü dolayısıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği yarışmada dereceye giren Ana sınıfları kademesinde Cumhuriyet İlkokulu öğrencisi Mira Tiryakiler, İlkokul kademesinde Cumhuriyet İlkokulu öğrencisi Meriç Ayaz Genç, Ortaokul kademesinde Cumhuriyet İlkokulu öğrencisi Caner Özmutlu ve lise kademesinde 1. olan Pınarhisar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Sıla Demirseven’e ödülleri Pınarhisar Kaymakamı Betül Büyükkılıç tarafından takdim edildi.
Anma programı “10 kıta İstiklal Marşı’nı Güzel Okuma” yarışmasında 1. olan öğrenci Meriç Ayaz Genç’in İstiklal Marşı’nı seslendirmesinin ardından sona erdi.