Millî Eğitim Bakanlığı, 25 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilen mesleki eğitim kanunu değişikliğiyle Türkiye’nin mesleki alanda ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla çalışmalara başladı. Bu kapsamda yapılan değişiklikler sonucunda mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı öğrenci sayısı yüzde 784 artışla 1 milyon 405’e ulaştı.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi için eğitim, istihdam, ve üretim arasında mesleki eğitimi güçlendirmeye çalıştıklarını belirtti. Mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilere yönelik önemli düzenlemeler yapıldığını ifade eden Özer, işverenlerin maddi yükünün azaltıldığı ve cazip bir mekanizma oluşturulduğunu vurguladı.
Öğrencilerin mesleki eğitim merkezlerine devam etmeleri durumunda işletmeler tarafından ödenen ücretin devlet desteği kapsamına alındığına dikkat çeken Bakan Özer, mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerinin aylık 2 bin 552 lira, 12. sınıf öğrencilerinin ise aylık 4 bin 253 lira ücret aldıklarını ve bu ücretlerin tamamının devlet tarafından ödendiğini belirtti. Ayrıca öğrencilerin iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı sigortalandığını da sözlerine ekledi. Mezunların istihdam oranının yaklaşık yüzde 88 olduğunu ve yaş sınırlamasının olmamasının da büyük bir avantaj olduğunu ifade etti.
Bakan Özer, kanuni düzenlemeden sonra işverenler ve öğrenciler açısından mesleki eğitim merkezine büyük bir talep olduğunu belirterek, mesleki eğitim merkezlerindeki çırak ve kalfa sayısının 160 binden 1 milyon 405 bine yüzde 784 artışla çıktığını söyledi.
Kadın öğrenci sayısındaki artışa da dikkat çeken Bakan Özer, kanuni düzenlemeden önce mesleki eğitim merkezine kayıtlı kadın öğrenci sayısının 27 bin olduğunu, bugün itibarıyla ise yüzde 1559 artışla 449 bini aştığını ifade etti. Aynı süreçte erkek öğrenci sayısının yüzde 624 artışla 955 bini geçtiği değerlendirmesinde bulundu. (Fotoğraf temsilidir)
HABER MERKEZİ