Üroloji ve Çocuk Ürolojisi alanında uzmanlaşmış olan Prof. Dr. Ahmet Rüknettin Aslan, Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Ahmet Rüknettin Aslan’ın açıklamasında prostat kanseri farkındalığını artırmak ve erkeklerin düzenli tarama yapmalarını teşvik etmek adına önemli bilgiler sundu.
Prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aslan, dünya genelinde her yıl yaklaşık 1 milyon erkeğe prostat kanseri teşhisi konulduğunu ve bu hastalığa yakalanan beşte birinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Ülkemizde ise her yıl 100 bin sağlıklı erkekten 31’ine prostat kanseri teşhisi konulduğunu açıkladı.
Prof. Dr. Aslan, prostat kanseri hakkında daha fazla bilgi vererek, hastalığın teşhisinde önemli bir rol oynayan Prostat Spesifik Antijen (PSA) enzimini açıkladı. PSA’nın, prostat kanseri ve enfeksiyonlarının kan dolaşımına karışarak tespit edilmesini sağlayan bir enzim olduğunu ifade etti. Kandaki PSA seviyesi ve bu seviyedeki değişikliklerin, prostat hastalıklarının doğası hakkında bilgi verdiğini belirtti.

Kalıtımsal faktörlerin prostat kanseri riskini artırabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Aslan, ailede prostat kanseri tanısı almış erkeklerin (baba, erkek kardeş, amca) bu hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu vurguladı. Bu nedenle, risk altındaki erkeklerin 40 yaşından itibaren düzenli olarak tarama yaptırması gerektiğini önerdi. Genel olarak 45 yaşından itibaren prostat kanseri taramasının önerildiğini ancak 40 yaşından itibaren yılda en az bir kez PSA testi yapılmasının önemli olduğunu belirtti.
Prostat kanseri taramasının temel amacının hastalığın erken evrede tespit edilmesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aslan, hastalığın sadece prostat bezinde sınırlı olduğu dönemde yakalandığında tedavi şansının yüzde 100’e yakın olduğunu ifade etti. Ayrıca, prostat kanseri tedavisinde erken evrede yakalanan hastalar için farklı tedavi seçenekleri olduğunu ve açık, laparoskopik ve robotik prostatektomi ameliyatları gibi yöntemlerle başarılı sonuçlar elde edilebileceğini aktardı.

HABER: Gülcan KUTLU