Ana Sayfa Siyaset 16 Eylül 2023 1151 Görüntüleme

Söz Verdiği gibi Sisli Vadi’yi TBMM Gündemine Taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Fahri Özkan, geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketi sonucu 6 vatandaşın hayatını kaybettiği “Sisli Vadi” bungalov evlerinin durumunu TBMM gündemine taşıdı. Konuyla ilgili olarak verdiği önerge ile dikkat çeken Milletvekili Özkan, olayın ardından bölgede incelemelerde bulunmasının ardından yaptığı açıklamada sel felaketinin altında yatan sorunların çözülmesi ve benzer olayların önüne geçilmesi için elinden geleni yapma sözü vermişti.

Milletvekili Fahri Özkan, kaçak yapılaşma ve plansız kentleşmenin bu trajik olayın ana sebeplerinden biri olduğunu vurgulayarak, söz konusu kaçak yapıların CHP İl Genel Meclisi Üyelerinin itirazlarına ve mahkeme kararlarına rağmen yıkılmamış olmasının endişe verici olduğuna dikkat çekti. Özkan, halkın güvenliği ve refahının her şeyden önemli olduğunu belirterek, benzer olayların tekrar yaşanmaması için gerekli adımların atılması gerektiğini ifade etti.

Fahri Özkan’ın TBMM’ye verdiği önerge, “Sisli Vadi” bungalov evlerinin yaşanan sel felaketi sonrasında detaylı bir şekilde araştırılmasını ve benzer riskli alanların tespit edilerek önlemlerin alınmasını talep etti.

CHP Milletvekili Fahri Özkan, 6 vatandaşın yaşamını yitirdiği “Sisli Vadi” bungalov evlerinin araştırılması amacıyla TBMM’ye bir önerge verdi.

“Kaçak yapılaşma ve plansız kentleşme

Özkan’ın açıklaması şu şekilde oldu; “Kuvvetli yağışların ardından meydana gelen sel felaketinde, “Sisli Vadi” bungalov evlerinde tatil yapan altı vatandaşımızı kaybettik. Hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum.

Bu trajik olayın altında yatan büyük sorunlardan biri, kaçak yapılaşma ve plansız kentleşmedir. Dahası, bu kaçak yapıların CHP İl Genel Meclisi Üyelerimizin itirazlarına ve mahkeme kararı olmasına rağmen yıkılmamış olması gerçeği daha da üzücüdür. Bu felaketin ardından, bu meseleyi meclis gündemine taşıyarak, bu tür olayların önüne geçmek için elimden geleni yapacağımı taahhüt ediyorum. Halkımızın güvenliği ve refahı her şeyden önemlidir” cümlelerini kullandı.

“Karara rağmen bu yapılar yıkılmamış”

Araştırma önergesi metni şu şekilde; “5 Eylül 2023 tarihinde Kırklareli ilinde meydana gelen şiddetli yağışlar sonucu Demirköy İlçesi İğneada Beldesi’nde bulunan “Sisli Vadi” olarak adlandırılan alandaki ruhsatsız olarak yapılmış ve turizm amaçlı kullanıldığı tespit edilen yapılar nedeniyle maalesef altı vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.

Söz konusu alandaki “Sisli Vadi” bungalov evlerinin kaçak yapılar olduğu ve bu alanda turizm tesisi kurulabilmesi için alınan kamu yararı kararının mahkeme tarafından iptal edildiği bilinmektedir. Bu karara rağmen bu yapılar yıkılmamış ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilmemiştir.

Bahsi geçen alanın turizm amaçlı kullanılabilmesi için İl Özel İdaresi’nin teklifi Encümen toplantısında görüşülmüştür. Encümen toplantısında, üç Cumhuriyet Halk Partili üyenin olumsuz oyuna rağmen, dört iktidar üyesinin olumlu oy vermesi sonucu teklif kabul edilmiştir. Ancak bu karar, Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclis Üyeleri tarafından reddedilmiş ve bu kararın iptali için EDİRNE İdari Mahkemesine başvurulmuştur. EDİRNE İdare Mahkemesi, CHP İl Genel Meclisi üyelerinin talebini haklı bulmuş ve kamu yararlılık kararını iptal etmiştir. Mülk Sahipleri, bu karara karşı İSTANBUL Bölge İdare Mahkemesine itiraz etmişler, ancak İSTANBUL Bölge İdare Mahkemesi de EDİRNE İdare Mahkemesinin kararını onaylamış ve mülk sahiplerinin itirazını reddetmiştir.

“Sisli Vadi” olarak bilinen alandaki ruhsatsız bungalov tarzı yapılar için İl Özel İdaresi tarafından yıkım kararı alınmış, ancak bu karar uygulanmamıştır. Mülk sahipleri, bu ruhsatsız yapılarla kaçak faaliyetlerine devam ederek altı kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuşlardır.

Dere yataklarına inşa edilen yapılar ve yanlış imar uygulamaları, sel felaketlerinin yaşanmasına yol açmaktadır. Daha önce yaşanan ve hafızalarda yer eden benzer felaketler, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle ne yazık ki devam etmektedir. Kastamonu, Sinop ve Bartın’da 11 Ağustos 2021 tarihinde yaşanan sel felaketi, 97 kişinin yaşamını yitirdiği, 11 kişinin hayatını kaybettiği (5’i jandarma personeli), 3 kişinin de kaybolduğu bir trajediye dönüşmüştür.

Benzer şekilde, Giresun’un Dereli, Yağlıdere ve Doğankent gibi ilçelerinde yaşanan sel felaketleri, can ve mal kayıplarına yol açarak büyük yıkımlara neden olmuştur. Bu tür felaketler, gerekli tedbirlerin alınmaması ve sorumluların cezasız kalmasının devam etmesi sonucunda meydana gelmektedir.

Hem Kırklareli ve çevresinde meydana gelen sel felaketlerinin hem de ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaşanan benzer olayların sebep ve sonuçları itibariyle araştırılması ve yeniden yaşanabilecek benzer felaketlerin önüne geçilmesi için alınması gereken önlemlere ilişkin öneriler getirilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca, bir Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”

HABER: Hüdaverdi MALİT

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com