• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Sağlık - Yaşam
  • Spor
  • E-Gazete
  • Resmi İlanlar
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Minnet ve saygı ile andık
Gündem
Yayınlanma: 22 Mart 2022 - 08:22

Minnet ve saygı ile andık

Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ““Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum

Gündem
22 Mart 2022 - 08:22
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Minnet ve saygı ile andık
Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ““Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir.”

HABER

Gülcan KUTLU

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 107. Yıl Dönümü dolayısıyla Pınarhisar’da düzenlenen anma programları Pınarhisar Cumhuriyet Meydanında çelenk sunma töreninin ardından program Pınarhisar Halk Eğitim Merkezi Salonunda devam etti. Pınarhisar Halk Eğitim Merkezi Salonunda Pınarhisar İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenleri tarafından hazırlanan program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Pınarhisar İmam Hatip Ortaokulu öğretmenlerinden Sezer Yontar yaptı.

Sezer Yontar yaptığı konuşmada; “Bugün Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 107. Yıldönümü kutlamanın ve kutsal vatanımız için canlarını fedan eden şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin onurunu yaşamaktayız.

Çanakkale Zaferi dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde, Türk Milletinin belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk Milletinin Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlığın doruk noktasına ulaştığı, bir prestij ve azmin mücadelesi olmuştur. Birinci Dünya Savaşını galip bitirmek ve gemileriyle Çanakkale Boğazını geçip, İstanbul’u almak isteyen düşman devletlerine karşı kahraman ordumuz, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı, Çanakkale Boğazında aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır. 250 bin askerimizin şehit olduğu bu savaşlar sonucunda düşman donanmaları ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir. Çanakkale Savaşlarının deniz ile ilgili bölümü, 18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmesiyle sonuçlanmıştır.

Çanakkale Boğazını gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düşmanlar, bu kez topraklarımıza karadan girmeyi denemişlerdir. İngiliz, Fransız, Avusturya, Yeni Zellanda ve diğer bazı sömürge ülkelere ait askerler, 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başlamışlardır. Böylesi bir günde cephanesi biten askerlerine karşı Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Süngü tak” emrini vermiş ve yıllarca Türk Milletinin hafızasından silinmeyecek “Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir” sözlerini söylemiştir. Böylelikle tarihin bu en büyük siper savaşı başlamış ve uzun süren mücadeleler sonrası, parlak umutlarla karaya basan birleşik düşman ordusu 1916 kışında bozguna uğrayarak çekip gitmek zorunda kalmıştır.

Türk Ordusunun Çanakkale’de vermiş olduğu bu büyük mücadele sadece dünya tarihi üzerinde yarattığı büyük etkiyle değil, Türk savaş sanatının uygulanış tarzı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kanlı mücadelede ön plana çıkardığı kahramanlar ve askeri dehalar, Türk Askerinin doğasında bulunan insani değerlerin savaş sahasında tezahürü bakımlarından da dünya savaş tarihinde örneği olmayan bir olaydır.

Çanakkale Zaferi, vatan bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk Milletinin neleri başarabileceğinin en güzel kanıtıdır. Türk Milleti bu zaferle, arka arkaya gelen acı olayların etkisiyle kaybettiği özgüvenini yeniden kazanmıştır. Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da kutladığımız bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla hatırlıyoruz.

Aziz şehitlerimiz yattıkları yerden şunu hissetmelidirler ki; temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Gençliği ve tüm Türk Milleti tarafından en kutsal emanet olarak muhafaza edilecektir. Bu duygularla, bizlere bu büyük zaferin gurunu armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, bu mücadeleye iştirak eden Türk Ordusunun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk milletini ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, ruhları şad olsun diyorum” dedi.

*Çanakkale Zaferi’ni gölge oyunu ile anlattılar

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Pınarhisar İmam Hatip Ortaokulu öğrenci ve öğretmenleri tarafından Çanakkale Zaferi’nin anlatıldığı, cepheye giden askerleri, ailelerini ve kahramanlıklarını canlandırdıkları gölge oyunu sergilendi. Öğrencilerin, Çanakkale Destanını anlatan gölge oyunu büyük beğeni topladı.

Program kapsamında okunan şiirler ve öğrenciler tarafından hazırlanan “Bayrak” ve “Çanakkale” temalı resim sergisinin gezilmesinin ardından sona erdi.

İlginizi Çekebilir
Vali Ekici “Geleceğimiz Vergilerimizle Güvende”
Vali Ekici “Geleceğimiz Vergilerimizle Güvende”
Kırklareli TSO Belediye Başkan Adayı Bulut'u Ağırladı
Kırklareli TSO Belediye Başkan Adayı Bulut'u Ağırladı
KADES Uygulaması Hayat Kurtarıyor
KADES Uygulaması Hayat Kurtarıyor
İğneada'ya Yeni Sağlık Merkezi ve Acil Hizmet İstasyonu Kazandırılıyor
İğneada'ya Yeni Sağlık Merkezi ve Acil Hizmet İstasyonu Kazandırılıyor
Son Haberler
Küçükyaylaspor, Pınarhisarspor'u 4-0 Mağlup Etti
Küçükyaylaspor, Pınarhisarspor'u 4-0 Mağlup Etti
Kaynarca Gençlikspor Süper Amatör Ligin Yeni Lideri Oldu
Kaynarca Gençlikspor Süper Amatör Ligin Yeni Lideri Oldu
Vali Ekici “Geleceğimiz Vergilerimizle Güvende”
Vali Ekici “Geleceğimiz Vergilerimizle Güvende”
Kırklareli TSO Belediye Başkan Adayı Bulut'u Ağırladı
Kırklareli TSO Belediye Başkan Adayı Bulut'u Ağırladı
KADES Uygulaması Hayat Kurtarıyor
KADES Uygulaması Hayat Kurtarıyor
Atatürk anıtına çelenk sunuldu
Atatürk anıtına çelenk sunuldu

Ana Sayfa
Genel
Gündem
Ekonomi
Siyaset
Sağlık - Yaşam
Spor
E-Gazete
Resmi İlanlar
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • E-Gazete
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Köşe yazısı
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık - Yaşam
  • Siyaset
  • Spor
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim